Български законник Седмичен законник Главен счетоводител Експертис Семинар 2024 Настолник… 2024 Трудово право 2024 1000 въпроса… 2024
начало > в. Главен счетоводител > 2015 > бр. 4, 16 - 28 февруари 2015 г. > № 29-19 от 14.10.2014 г. ОТНОСНО: О...
в. Главен счетоводител
бр. 4, 16 - 28 февруари 2015 г.

РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ
№ 29-19 от 14.10.2014 г. ОТНОСНО: Определяне размера на платения годишен отпуск и начин на ползване

МИНИСТЕРСТВО НА ТРУДА И СОЦИАЛНАТА ПОЛИТИКА

   Тъй като размерът на основния платен годишен отпуск е определен в работни дни, ползването му също се осъществява в работни дни, независимо от начина на от­читане на работното време - подневно или сумирано.
В отговор на запитване относно определяне размера на основния платен годишен отпуск и ползването му при су­мирано изчисляване на работното време, когато трудовият договор е сключен на „половин щат”, Министерство на труда и социалната политика изразява следното становище:
Съгласно чл. 66, ал. 1, т. 5 и т. 8 от Кодекса на труда (КТ) в трудовия договор задължително се определят размерът на отпуските (основния, удължения и допълнителните) и про­дължителността на работния ден или седмица (работното време). Начинът на отчитане на работното време - подневно или сумирано не е задължителен елемент от съдържанието на трудовия договор.

   Когато е уговорена непълна продължителност на работното време (непълно работно време), размерът на основния платен годишен отпуск се определя пропорционално на вре­мето, което се признава за трудов стаж. Тъй като за 1 ден трудов стаж се признава времето, през което е отработено най-малко половината от законоустановеното работно време за деня (чл. 355, ал. 2 КТ), работник или служител, който работи на „половин щат“ има право на основен платен годишен отпуск в пълен размер - не по-малко от 20 работни дни.
Тъй като размерът на основния платен годишен отпуск е определен в работни дни, ползването му също се осъществява в работни дни, независимо от начина на отчитане на работ­ното време - подневно или сумирано.
С оглед на гореизложеното, становището ни е, че незави­симо от начина на изчисляване на работното време платени­ят годишен отпуск по чл. 155 КТ и допълнителните платени годишни отпуски по чл. 156 КТ се ползват в работни дни по календар. Когато работникът или служителят ползва платен годишен отпуск при сумирано изчисляване на работното вре­ме, нормата за продължителност на работното време през периода на сумирането, се определя на база работните дни по календар без тези, включени в платения отпуск и дневната продължителност на работното време на работното място (длъжността), установена по реда на чл. 136 или чл. 137 КТ за подневно отчитане на работното време. Съответно при уго­ворено непълно работно време работните дни по календар без тези, включени в платения отпуск, се умножават по дневната непълна продължителност на работното време, определена в трудовия договор на работника или служителя.

   Министър: (п)
(не се чете)



Статия със свободен достъп