Български законник Седмичен законник Главен счетоводител Експертис Семинар 2024 Настолник… 2024 Трудово право 2024 1000 въпроса… 2024
начало > в. Главен счетоводител > 2016 > бр. 6, 16 - 31 март 2016 г. > № М-94-П-606 от 18.12.2015 г. Относ...
в. Главен счетоводител
бр. 6, 16 - 31 март 2016 г.

РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ
№ М-94-П-606 от 18.12.2015 г. Относно: ползване на данъчното облекчение за деца по реда на чл. 22в от Закона за данъците върху доходите на физическите лица

НАЦИОНАЛНА АГЕНЦИЯ ПО ПРИХОДИТЕ

   По повод Ваше запитване, постъпило в ЦУ на НАП по електронната поща и заведено с вх. № М-94-П-606 от 02.12.2015 г., Ви уведомявам следното:
В запитването сте поставили следните въпроси във връзка с възможността за ползване на данъчното облекчение за деца по реда на чл. 22в от Закона за данъците върху доходите на физическите лица (ЗДДФЛ):
1. Във връзка с ползването на данъчното облекчение за деца чрез работодател, какви документи е необходимо да бъдат приложени към декларацията по чл. 22в, ал. 8 от ЗДДФЛ, ако лицето, което желае да ползва данъчното облекчение е български гражданин, с майката на детето живее в едно домакинство и е припознал детето?
2. Достатъчно ли е да се попълни ЕГН на детето и дата на раждане, от които да е видно дали са изпълнени условията за пълнолетие. При положение, че родителите са български граждани, както и детето, необходимо ли е да се прилагат копие на акт за раждане, документ, че детето не е настанено за отглеждане на пълна държавна издръжка в специализирана институция за деца и т.н.?
Предвид така формулираните въпроси и действащата нормативна уредба, изразявам следното становище:
На основание чл. 49, ал. 1 от ЗДДФЛ работодателят до 31 януари на следващата данъчна година изчислява годишната данъчна основа по чл. 25, ал. 1 и 3, намалена по реда на ал. 3, и определя годишния размер на данъка, когато към 31 декември на данъчната година той е работодател по основното трудово правоотношение на работника или служителя. Предвид разпоредбата на чл. 49, ал. 3, т. 2 и ал. 4 от ЗДДФЛ, годишната данъчна основа по чл. 25, ал. 1 и 3 се намалява с годишния размер на данъчното облекчение по чл. 22в, когато работникът/служителят предостави на работодателя в срок от 30 ноември до 31 декември на данъчната година декларацията по чл. 22в, ал. 8 от ЗДДФЛ, включително приложенията към нея.
Условията и обстоятелствата за ползване на данъчното облекчение за деца са визирани в разпоредбата на чл. 22в от ЗДДФЛ, като едно от тези условия, посочено в ал. 4 от тази разпоредба, е че лицето, което ще ползва данъчното облекчение, трябва да представи писмена декларация от другия родител (вкл. и в случаите когато нямат граждански брак), съответно от другия приемен родител, близък или роднина, че няма да ползва намалението за съответната данъчна година. Такава декларация не се представя, само когато другият родител, съответно другият приемен родител, близък или роднина:
- е неизвестен, починал или е лишен от родителски права, или не му е предоставено упражняването на родителските права в случаите на развод;
- не е получавал доходи, подлежащи на облагане с данък върху общата годишна данъчна основа или с данък върху годишната данъчна основа по чл. 28 от ЗДДФЛ (чл. 22в, ал. 5 от ЗДДФЛ).
Всички обстоятелства и условия по чл. 22в, ал. 1 - 7 от ЗДДФЛ се декларират с декларацията по чл. 22в, ал. 8 от ЗДДФЛ за ползване на данъчното облекчение за деца (образец 2005).
Предвид гореизложеното, законодателят е заложил в декларацията по чл. 22в, ал. 8 от ЗДДФЛ, лицето, което ще ползва облекчението, да декларира наличието на всички необходими условия и обстоятелства, включително по отношение на детето/децата, за което/ито ще ползва облекчението. В тази връзка към декларацията по чл. 22в, ал. 8 от ЗДДФЛ за ползване на данъчното облекчение за деца на местните физически лица, освен декларацията от другия родител (приемен родител, близък или роднина) и то в случаите, когато това е необходимо, не се изисква прилагането на други документи, доказващи наличието на необходимите условия и обстоятелства.
Следва да имате предвид, че когато данъчното облекчение се ползва от чуждестранно физическо лице - местно на държава - членка на Европейския съюз, или на друга държава - страна по Споразумението за Европейското икономическо пространство, към декларацията по чл. 22в, ал. 8 от ЗДДФЛ се прилагат и копия на официални документи, доказващи наличието на условията за ползване на данъчното облекчение по чл. 22в от същия закон (например акт за раждане, удостоверение за местно лице и т.н. на детето), както и техният превод на български език, извършен от заклет преводач.

   Зам. изпълнителен директор на Националната агенция за приходите:
(Галя Димитрова)



Статия със свободен достъп