Български законник Седмичен законник Главен счетоводител Експертис Семинар 2024 Настолник… 2024 Трудово право 2024
начало > в. Главен счетоводител > 2016 > бр. 22, 16 - 30 ноември 2016 г. > № 96-00-299 от 07.09.2016 г. Относн...
в. Главен счетоводител
бр. 22, 16 - 30 ноември 2016 г.

РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ
№ 96-00-299 от 07.09.2016 г. Относно: Данъчно третиране на изплатен бонус на управителя на дружество с ограничена отговорност

НАЦИОНАЛНА АГЕНЦИЯ ЗА ПРИХОДИТЕ

   В отговор на направеното от Вас запитване с писмо вх.№ от 24.08.2016 г. при дирекция ОДОП …., Ви уведомяваме за следното:
Според изложеното съдържание „…“ООД с ЕИК … е дружество с ограничена отговорност, със собственици … и ... Управител на дружеството е ... Основната дейност на дружеството се състои в консултантска дейност, свързана с корпоративно обслужване на фирми, деловодни услуги, счетоводни услуги, бизнесконсултации и всякаква друга дейност, незабранена от закона.
Във връзка с добрите резултати на дружеството, собствениците възнамеряват да вземат решение за получаване на тримесечен бонус за достигане на добри резултати на дружеството.
В тази връзка задавате следните въпроси:
1. С какви данъци трябва да се облага посоченият тримесечен бонус на управителя и как трябва да се декларира той в НАП /тримесечни декларации и/или годишни декларации, служебни бележки/?
2. Съществува ли данъчен риск за третиране на посочения по-горе бонус на управителя като „скрито разпределение“, „скрит дивидент“ или като „месечно възнаграждение на управителя“ през призмата, че управителят е и съдружник в дружеството?
Според изложената от Вас фактическа обстановка, отговаряме принципно на поставените въпроси, тъй като към писмото си не прилагате копие от взето решение за изплащане на бонус и не става ясно дали ще бъде изплатен за сметка на неразпределена печалба и във връзка с каква дейност от страна на собствениците ще се изплаща бонусът.

   По първи въпрос:
Отношенията между дружеството и неговите съдружници за полагането на личен труд в дружеството се уреждат обичайно с договор. Във всички тези случаи между съдружниците и дружеството, следва да се третира въпросът за получаваното възнаграждение във връзка с данъчното облагане.
На основание § 1, т. 26, б. ,,и” от ДР на ЗДДФЛ, считано от 1 януари 2010 г., по смисъла на този закон, трудови правоотношения са и правоотношенията независимо от основанието за възникването им, със съдружници и член-кооператори, както и с акционери, притежаващи повече от 5 на сто от капитала на акционерното дружество, за полагане на личен труд в дружествата и кооперациите, в които те са съдружници, член-кооператори или акционери.
Възнагражденията, които се изплащат от дружеството на съдружниците в тези случаи, следва да се третират като доходи от трудови правоотношения по смисъла на § 1, т. 26, б. ,,и” от ДР на ЗДДФЛ, доколкото не попадат в обхвата на § 1, т. 26, б. ,,а” - ,,з” от ДР на закона.
Авансовото облагане на доходите от трудови правоотношения, включително и на тези, които се дефинират като такива на основание § 1, т. 26, б. ,,и” от ДР на ЗДДФЛ, е регламентирано в разпоредбата на чл. 42 от ЗДДФЛ.
Това означава, че след като доходите са дефинирани като трудови, за целите на данъчното им облагане, се прилагат правилата, разписани в ЗДДФЛ за доходите от трудови правоотношения, относно формирането на облагаемия доход, годишната данъчна основа, авансовото облагане и т. н., а именно:
1. Авансовият данък се определя от работодателя (дружеството) месечно на базата на месечна данъчна основа (чл. 42, ал. 1 от ЗДДФЛ).
2. Месечната данъчна основа на самоосигуряващи се лица за доходи от трудови правоотношения по § 1, т. 26, б. ,,и” от ДР на ЗДДФЛ, се определя, като облагаемият доход по чл. 24 от ЗДДФЛ, начислен за съответния месец, се намалява с авансово внесените чрез дружеството осигурителни вноски, които самоосигуряващото се лице е задължено да прави за своя сметка по реда на КСО и ЗЗО.
На основание чл. 45, ал. 2, т. 2 от Закона за данъците върху доходите на физическите лица (ЗДДФЛ), когато доходът е от правоотношение по § 1, т. 26, буква „и“ от допълнителните разпоредби, работодателят е длъжен да издаде и предостави на работника/служителя служебна бележка по образец за придобития през годината облагаем доход и за удържания през годината данък. Служебната бележка се издава и предоставя на работника/служителя в срок до 10 януари на следващата година (чл. 45, ал. 6, т. 2 от ЗДДФЛ).
Съгласно разпоредбите на чл. 50, ал. 3 от ЗДДФЛ, местните и чуждестранните физически лица, придобили доходи от трудови правоотношения по § 1, т. 26, букви „е“ и „и“ от допълнителната разпоредба, подават годишна данъчна декларация по ал. 1 за тези доходи.

   По втори въпрос:
Дружеството с ограничена отговорност е юридическо лице и е данъчно задължено по смисъла на корпоративния закон. Съгласно чл. 1, т. 1 от ЗКПО обект на облагане с корпоративен данък е реализираната през данъчната година печалба. Съгласно чл. 18 от ЗКПО данъчен финансов резултат /печалба/загуба/ е счетоводният финансов резултат, определен в съответствие с дефиницията дадена с § 1, т. 16 от ДР на закона и преобразуван по реда на чл. 22 от корпоративния закон. След определяне на счетоводния финансов резултат като разлика между приходи и разходи и след преобразуването му за данъчни цели, печалбата, която е формирана от дружеството може да бъде разпределена между съдружниците съразмерно с техния дял /чл. 361 от ЗЗД/.
На основание чл. 38, ал. 1, т. 2, б. „а” от Закона за данъците върху доходите на физическите лица (ЗДДФЛ) с окончателен данък се облагат облагаемите доходи от дивиденти и ликвидационни дялове в полза на местни или чуждестранни физически лица от източник в България, като по силата на чл. 38, ал. 2 от същия закон данъкът за доходите от дивиденти се определя върху брутната сума.
Определение на понятието „дивидент“ е дадено в § 1, т. 5 от ДР на ЗДДФЛ. По смисъла на посочената разпоредба „дивидент“ е:
а) доход от акции;
б) доход от дялови участия, включително от неперсонифицирани дружества и от други права, третирани като доходи от акции;
в) скрито разпределение на печалбата.
Не е дивидент разпределението, което съгласно счетоводното законодателство е отчетено при разпределящото лице като разход, с изключение на случаите на скрито разпределение на печалбата.
Дивидентът като понятие в търговското право се свързва с акцията/делът, както и с наличието на печалба и разпределянето на дивидент не може да се отъждестви с връщане на парични вноски, направени за учредяване на дружеството или за увеличаване на неговия капитал.
Следва да имате предвид, че за данъчни цели, когато взаимоотношенията между съдружниците и дружеството, в което участват, се осъществяват при условия, които оказват влияние върху размера на данъчната основа и които се отличават от условията между несвързани лица, данъчната основа се определя и се облага с данък при условията, които биха възникнали за несвързани лица /чл.15 от ЗКПО/.
Определение на понятието „свързани лица”, съгласно §1, т.13 от ДР на ЗКПО се съдържа в §1, т.3 от допълнителните разпоредби на Данъчно осигурителния процесуален кодекс, съгласно които съдружниците и дружеството за данъчни цели са свързани лица, по смисъла на § 1, т. 3, букви „в”, „г”, „е”, „ж” и „м”.
Определение за „скрито разпределение на печалбата“ е посочено в § 1, т. 5, б. „а” от ДР на ЗКПО, според което това са сумите, несвързани с осъществяваната от данъчно задълженото лице дейност или превишаващи обичайните пазарни нива, начислени, изплатени или разпределени под каквато и да е форма в полза на акционерите, съдружниците или свързани с тях лица, с изключение на дивидентите по т. 4, букви „а“ и „б“ на § 1 от същия закон.
Доколкото в запитването не е изяснена изцяло фактическата обстановка и не са приложени документи, то следва да се има предвид, че ако в хода на ревизия се установят допълнителни факти и обстоятелства, които не са представени в запитването и които биха довели до постигането на различно заключение относно изплатените бонуси, настоящото становище не може да ангажира органите по приходите, осъществяващи ревизионното производство.

   Директор на Дирекция „ОУИ“ Пловдив: (п) (не се чете)



Статия със свободен достъп