Български законник Седмичен законник Главен счетоводител Експертис Семинар 2024 Настолник… 2024 Трудово право 2024 1000 въпроса… 2024
начало > в. Седмичен законник > 2014 > бр. 45, 15 - 31 декември 2014 г. > Признаване за данъчни цели на разхо...
в. Седмичен законник
бр. 45, 15 - 31 декември 2014 г.

Признаване за данъчни цели на разходи за бракувани СМЗ

Отговаря Лиляна ПАНЕВА - данъчен консултант

   При пътнотранспортно произшествие са начупени стоково-материални запаси (СМЗ), които са бракувани с протокол за брак. Приложима ли е в случая разпоредбата на чл. 28, ал. 2 от ЗКПО, съгласно която счетоводните разходи от липси и брак на материални запаси не се признават за данъчни цели?

   Съгласно чл. 28, ал. 3, т. 1-3 от ЗКПО разпоредбата на чл. 28, ал. 2 от закона не се прилага, т.е. счетоводно отчетените разходи за липси и брак се признават за данъчни цели, ако липсата или бракът на СМЗ, за които е отчетен разходът, са предизвикани от или вследствие на:
- непреодолима сила;
- технологичен брак или промяна на физико-химичните свойства, установени с нормативен акт или с фирмени стандарти, когато не е налице нормативен акт, в обичайните за съответната дейност размери;
- изтичане срока на годност съгласно нормативен акт или фирмени стандарти, когато не е налице нормативен акт, и е в обичайните за съответната дейност размери.
Това означава, че в случая разходът за бракуваните СМЗ може да бъде признат или непризнат за данъчни цели в зависимост от конкретните обстоятелства, които определят приложимостта на хипотезата на чл. 28, ал. 3, т. 2 от закона.
За да намери приложения тази хипотеза, е необходимо да се прецени дали въпросното пътнотранспортното произшествие (ПТП), при което СМЗ са повредени до степен, която ги прави непригодни за целите, за които са предназначени, може да се квалифицира като “непреодолима сила”.

   За целта следва да се оцени дали това произшествие притежава признаците за непреодолима сила, регламентирани с дефиницията на понятието, дадена в чл. 306, ал. 2 от ТЗ. Според тази дефиниция признаците за непреодолима сила са три - извънредност, непредвидимост и непредотвратимост на съответното събитие. При ПТП наличието на тези признаци се оценява в зависимост от това дали конкретното произшествие е предизвикано по вина на шофьора, чия собственост е превозното средство, при какви точно обстоятелства е произтекло то и било ли е възможно данъчно задълженото лице, бракувало запасите, да го предотврати.
В запитването не е дадена информация по тези въпроси, но ако посочените и други обстоятелства дават основание да се прецени, че въпросното ПТП може да се квалифицира като “непреодолима сила”, счетоводно отчетените разходи за бракуваните СМЗ ще се признаят за данъчни цели.



Статия със свободен достъп