Български законник Седмичен законник Главен счетоводител Експертис Семинар 2024 Настолник… 2024 Трудово право 2024 1000 въпроса… 2024
начало > в. Седмичен законник > 2015 > бр. 5, 9 - 15 февруари 2015 г. > Обезщетение при прекратяване на слу...
в. Седмичен законник
бр. 5, 9 - 15 февруари 2015 г.

Обезщетение при прекратяване на служебно правоотношение

Отговаря Гошо МУШКАРОВ - д-р по икономика

   Служебно правоотношение се прекратява на основание чл. 107а от ЗДСл след 12 години служебен стаж и придобито право на пенсия за осигурителен стаж и възраст. Какво обезщетение следва да се получи при уволнението?

   Органът по назначаването може с едномесечно предизвестие да прекрати служебното правоотношение на държавен служител, който е придобил право на пенсия за осигурителен стаж и възраст (чл. 106, ал.1, т. 5 от ЗДСл).
При прекратяване на служебното правоотношение на това основание (след придобито право на пенсия за осигурителен стаж и възраст) служителят има право на обезщетение по чл. 106, ал. 3 от ЗДСл. Обезщетението е в размер 50% от основната месечна заплата към момента на прекратяване на служебното правоотношение за всяка прослужена година като държавен служител, но не повече от 10 месечни основни заплати. Ако към момента на прекратяване на служебното правоотношение държавният служител е работил в същата администрация през последните 10 години, той има право да получи 6 месечни основни заплати, а когато е работил по-малко от 10 години - 2 месечни основни заплати, когато това е по-благоприятно за него.

   Обезщетение на това основание и в тези размери се дължи и в случаите, когато служебното правоотношение е прекратено едностранно от държавния служител или по взаимно съгласие и към момента на прекратяването държавният служител е придобил право на пенсия за осигурителен стаж и възраст.
Обезщетение на това основание може да бъде получено само веднъж.
Обезщетението не се дължи, когато държавният служител е получил обезщетение поради придобиване право на пенсия на основание на специален закон.
В конкретния случай служителят е придобил 10 години служебен стаж в същата администрация и има право на обезщетение в размер 6 заплати. За зачетените 12 години служебен стаж той би имал право на (12 х 0,50) пак 6 заплати, тоест за него е без значение кой принцип ще се използва за определяне размера на обезщетението.



Статия със свободен достъп