Български законник Седмичен законник Главен счетоводител Експертис Семинар 2024 Настолник… 2024 Трудово право 2024 1000 въпроса… 2024
начало > в. Седмичен законник > 2015 > бр. 21, 1 - 7 юни 2015 г. > Данъчно третиране на униформено обл...
в. Седмичен законник
бр. 21, 1 - 7 юни 2015 г.

Данъчно третиране на униформено облекло

Отговаря доц. д-р Али ВЕЙСЕЛ - д.е.с.

   Фирма, която се занимава с поддръжка на луксозна офис сграда, наема по трудов договор главен мениджър техническа поддръжка на офис сграда. Изискването на собственика на сградата е въпросното лице да бъде с представително облекло с оглед мениджърските му функции. Може ли фирмата да ползва данъчен кредит по ЗДДС за закупения за лицето костюм на стойност 638 лв., риза за 133 лв., 71 лв. вратовръзка и 33 лв. кърпа и има ли право да отчете текущ разход по ЗКПО? Дължи ли данък върху социалните и/или представителните разходи за покупката?

   Според чл. 70, ал. 1, т. 2 от Закона за данък върху добавената стойност (ЗДДС) правото на приспадане на данъчен кредит не е налице, независимо че са изпълнени условията, когато стоките или услугите са предназначени за безвъзмездни доставки или за дейности, различни от икономическата дейност на лицето.
В ал. 3, т. 1 от същия член е посочено, че тази разпоредба не се прилага за специалното, работното, униформеното и представителното облекло и личните предпазни средства, предоставяни безвъзмездно от работодателя на работниците и служителите му, включително на тези по договори за управление, за целите на икономическата му дейност, т.е. за тях се използва данъчен кредит.
Съгласно чл. 296, ал. 1 от Кодекса на труда работодателят осигурява на работниците и служителите безплатно работно и униформено облекло при условия и по ред, установени от Министерския съвет или в колективния трудов договор. В тази връзка е Наредбата за безплатното работно и униформено облекло, приета с ПМС № 10 от 20.01.2011 г., обн., ДВ, бр. 9 от 28 януари 2011 г. Според чл. 4 от нея униформено облекло се осигурява, когато при изпълнение на задълженията се налага отличаване на работниците и служителите от останалото население, както и с оглед дейността на предприятието.

   Когато работодател оси­гурява безплатно уни­формено облекло на работниците и служителите, като действа в изпълнение на чл. 296 от Кодекса на труда, е приложима разпоредбата на чл. 11 от ЗКПО - разходите, определени като задължителни с нормативен акт, се признават за данъчни цели и не се облагат с данък върху разходите.
В случая интерес представлява и осигуряването - в чл. 1, ал. 8, т. 4 от Наредбата за елементите на възнаграждението и за доходите, върху които се правят осигурителни вноски, е посочено, че не се изчисляват и внасят осигурителни вноски върху стойността на работното, униформеното и представителното облекло, предоставено при условия и по ред, предвидени в нормативен акт.



Статия със свободен достъп