Български законник Седмичен законник Главен счетоводител Експертис Семинар 2024 Настолник… 2024 Трудово право 2024 1000 въпроса… 2024
начало > в. Седмичен законник > 2015 > бр. 22, 8 - 14 юни 2015 г. > Поредност за ползване на отпуски за...
в. Седмичен законник
бр. 22, 8 - 14 юни 2015 г.

Поредност за ползване на отпуски за минали периоди

Отговаря Гошо МУШКАРОВ - д-р по икономика

   Има ли задължително изискване за поредност при ползване на отпуски, останали от минали години?

   Останалите неизползвани от миналите години платени годишни отпуски, правото на които не е погасено по давност, се ползват при равни условия с платения отпуск за текущата година (чл. 37б, ал. 4 от Наредбата за работното време, почивките и отпуските). С други думи, няма законово задължение относно поредността на ползването на отпуските за текущата и за миналите години.
Но при съставянето на графика за отпуските и при ползването на самите отпуски трябва да се отчита и разпоредбата на чл. 176а от КТ. Когато платеният годишен отпуск или част от него не е ползван до изтичане на две години от края на годината, за която се полага, независимо от причините за това, правото на ползването му се погасява по давност. А ако ползването на отпуска е било отложено поради ползване на друг отпуск или по друга уважителна причина, правото на този отпуск се погасява с изтичането на две години от края на календарната година, в която е отпаднало основанието за ползване на отпуска. Именно поради възможността от погиване правото на отпуск е целесъобразно най-напред да се ползват отпуските от предходни години. Това не се отнася за платените годишни отпуски от предходните години, останали неизползвани до 01.01.2010 г., за които не действа принципът на погиване поради давност. Тези отпуски могат да се ползват до прекратяване на трудовия договор или да се обезщетят парично по реда на чл. 224, ал. 1 от КТ.



Статия със свободен достъп