Български законник Седмичен законник Главен счетоводител Експертис Семинар 2024 Настолник… 2024 Трудово право 2024 1000 въпроса… 2024
начало > в. Седмичен законник > 2015 > бр. 29, 31 авг. - 6 септември 2015 г. > Документална обоснованост на стопан...
в. Седмичен законник
бр. 29, 31 авг. - 6 септември 2015 г.

Документална обоснованост на стопанските операции

Отговаря Христо ДОСЕВ - д.е.с., регистриран одитор

   Имаме служебен автомобил 5 места на оперативен лизинг. Колата се използва само за оперативни цели (служебно). Занимаваме се с производство на ел. енергия от възобновяеми източници. За целта имаме няколко соларни централи извън София. Често се налага обаче пътуване до обектите. Колата има пътна книжка и в нея се описват прилежно всяко ходене и съпътстващите го км. Как обаче доказвам при една данъчна проверка, че колата е ходила служебно до обекта и защитавам тези 300 км? За колата ползваме данъчен кредит в пълен размер.

   Въпросите за документалната обоснованост на стопанските операции са от компетенциите на ръководството на данъчно задълженото лице (предприятието), а не от компетентността на съответната ТД на НАП. В тази връзка всички документи, посочващи, че автомобилът се използва за целите на независимата икономическа дейност на предприятието, следва да бъдат в подкрепа на вашето твърдение. Наличието на разходнооправдателни документи за зареждане на гориво (фактура от бензиностанция), документи за действителен пробег на колата (пътна книжка) и документи, идентифициращи лицето и работата, която то извършва посредством ползването на автомобила (заповед за командировка, в която се описват задачите, времето на пътуване и начинът на пътуване с наред останалите изисквания съгласно Наредбата за командировки в страната), по мнението на автора са напълно достатъчни за доказване на счетоводно извършените разходи за целите на дейността на предприятието.



Статия със свободен достъп