Български законник Седмичен законник Главен счетоводител Експертис Семинар 2024 Настолник… 2024 Трудово право 2024 1000 въпроса… 2024
начало > в. Седмичен законник > 2015 > бр. 29, 31 авг. - 6 септември 2015 г. > Отлагане ползването на платен отпус...
в. Седмичен законник
бр. 29, 31 авг. - 6 септември 2015 г.

Отлагане ползването на платен отпуск

Отговаря Гошо МУШКАРОВ - д-р по икономика

   Държавен служител има останал неползван платен годишен отпуск за 2013 г. в размер 13 работни дни. Ще може ли да ги ползва до края на 2015 г., или ще ги загуби?

   Платеният годишен отпуск се ползва наведнъж или на части през календарната година, за която се полага, в съответствие с утвърден от органа по назначаването график (чл. 57, ал.1 от ЗДСл). По реда на чл. 59, ал. 1 - 3 от ЗДСл органът по назначаването може поради служебни нужди или по писмено искане на служителя да отложи за следващата календарна година ползването на част от платения годишен отпуск в общо в размер не повече от 10 работни дни. Ползването на платения годишен отпуск може да се отложи и когато през календарната година, за която се отнася, държавният служител не е имал възможност да го ползва изцяло или отчасти поради ползване на отпуск за временна неработоспособност, за бременност, раждане и осиновяване или за отглеждане на малко дете, както и поради ползване на друг законоустановен отпуск (ал. 4 от същия член).
Когато платеният годишен отпуск или част от него не е ползван до изтичане на две години от края на годината, за която се полага, независимо от причините за това, правото на ползването му се погасява по давност. А ако е бил отложен по реда на чл. 59, ал. 4 от ЗДСл, правото на ползването на отпуска се погасява по давност след изтичане на две години от края на годината, в която е отпаднала причината за отлагане.
В конкретния случай възможността да се ползва останалият от 2013 г. платен годишен отпуск зависи от основанието за неползването или за отлагане на ползването му.



Статия със свободен достъп