Български законник Седмичен законник Главен счетоводител Експертис Семинар 2024 Настолник… 2024 Трудово право 2024 1000 въпроса… 2024
начало > сп. Български законник > 2015 > бр. 10, Октомври 2015 г. > Подаване на данни към НАП чрез инфо...
сп. Български законник
бр. 10, Октомври 2015 г.

Подаване на данни към НАП чрез информационната система “Контрол на горивата”

Отговаря Христо ДОСЕВ – д.е.с.

   Въпрос: ЕООД купува дизелово гориво от бензиностанция, същото гориво продава на друго ЕООД, занимаващо се с транспортна дейност. Горивото се зарежда в камиона на транспортната фирма на бензиностанцията. Необходимо ли е да се подават данни към НАП чрез информационната система “Контрол на горивата” при всяка покупка и продажба на дизелово гориво от първото ЕООД?

   Отговор: Според чл. 118, ал. 10 ЗДДС всяко данъчно задължено лице, което се явява доставчик и респективно получател по доставка на течни горива, е длъжно да подава в Националната агенция за приходите данни за доставката и движението на доставените и респективно за получените количества течни горива, както и за промяната в тях. От това си задължение са освободени редица случаи, изчерпателно изброени в ал. 11 на чл. 118 ЗДДС. Така например задължението да се подават данни към НАП чрез информационната система “Контрол на горивата” няма да се отнася за онези доставчици, които са отчели доставки на течни горива чрез електронната си система с фискална памет. Видно от вашето запитване осъществената от вашето предприятие доставка не е документирана с издадена от вашето предприятие фискална бележка от фискално устройство (ФУ), поради което не попадате в изключенията и ще бъдете задължени при продажбата да уведомите НАП посредством информационната система “Контрол на горивата”.

   От друга, страна получателите на течни горива са освободени от задължението да подават информация към НАП за закупените течни горива в случаите, когато доставчикът (във вашия случай – бензиностанцията) е отчел доставката посредством своята електронна система с фискална памет, но за които получателят е краен потребител. Видно от запитването ситуацията, при която вие се явявате получател на тези горива не е такава, при която вашето предприятие се явява краен потребител на горивата, а напротив, с тях вие извършвате последваща продажба, поради което отново не попадате в изключенията на ал. 11 и по силата на изискването на ал. 10 към чл. 118 от ЗДДС имате задължение да подадете в НАП информация чрез информационната система “Контрол на горивата” за полученото количество течно гориво.



Статия със свободен достъп