Български законник Седмичен законник Главен счетоводител Експертис Семинар 2024 Настолник… 2024 Трудово право 2024 1000 въпроса… 2024
начало > в. Седмичен законник > 2015 > бр. 39, 9 - 15 ноември 2015 г. > Отчитане продажбата на стоки на кон...
в. Седмичен законник
бр. 39, 9 - 15 ноември 2015 г.

Отчитане продажбата на стоки на консигнация

Отговаря Иван СИМОВ - регистриран одитор

   В книжарница се продават учебници втора употреба на консигнация, предоставяни от физически лица. Книжарницата е регистрирана по ЗДДС. Какво е счетоводното отчитане на тази консигнация, вкл. и в дневниците по ЗДДС? Какви документи трябва да се издадат на физическите лица за получените от тях суми след продажбата на учебниците? Какви са ангажиментите на фирмата и на физическите лица във връзка с облагането на доходите от продажба на консигнация?

   Предоставените от физическите лица учебници на консигнация следва да оформяте с договор и протокол. При продажбата на учебник, предоставен на консигнация, вие издавате фискален бон на третото лице, който фискален бон по презумпция се включва в дневника ви за продажбите. Тази продажба се оформя счетоводно като класическа продажба:
Дт с/ки за Парични средства
Кт с/ки за Приходи от стоки (на консигнация)
Кт с/ка за ДДС при продажбите
След осъществената продажба от ваша страна физическото лице, което ви е предоставило учебник, следва да ви издаде документ, който съдържа реквизитите по чл. 7 от Закона за счетоводството, а именно: наименование на документа, номер и дата на документа, предмет и стойностно изражение на стопанската операция, име, фамилия, ЕГН и подпис на съставителя. Този документ, издаден от физическото лице, който може да се нарече например “разписка” или по друг начин, не се включва в дневника за покупките. Въз основа на този документ вие следва да признаете разход във връзка с продадения от вас учебник:
Дт с/ки за Други разходи (разходи за стоки на консигнация)
Кт с/ки за парични средства
Необходимо е да се обърне внимание, че вашата продажна цена трябва да се формира по следния начин: (покупна цена + вашата печалба) + (покупна цена + вашата печалба) х 20% ДДС.
За двете страни по сделката не съществуват задължения във връзка с облагането на дохода на физическото лице от продажбата на учебник. Това е така, тъй като съгласно чл. 13, ал. 1, т. 2 от ЗДДФЛ доходът от продажба или замяна на движимо имущество попада в обхвата на необлагаемите доходи. Същите доходи не подлежат и на деклариране.



Статия със свободен достъп