Български законник Седмичен законник Главен счетоводител Експертис Семинар 2024 Настолник… 2024 Трудово право 2024 1000 въпроса… 2024
начало > в. Седмичен законник > 2016 > бр. 14, 11 - 17 април 2016 г. > Определяне категорията на данъчен а...
в. Седмичен законник
бр. 14, 11 - 17 април 2016 г.

Определяне категорията на данъчен амортизируем актив

Отговаря доц. д-р Али ВЕЙСЕЛ - д.е.с., регистриран одитор

   Дружеството е с предмет на дейност производство на земеделска продукция. Дълготрайните активи са трактори, прикачен инвентар и тракторни ремаркета.
За данъчни цели в коя категория активи по чл. 55, ал. 1 от ЗКПО следва да се отнесат:
- тракторите;
- прикачният инвентар;
- тракторните ремаркета.
С оглед непрекъснатото им използване за дейността на дружеството са класифицирани съгласно ЕКОС в групи, както следва:
- тракторите в група “Енергетични и двигателни машини и оборудване”;
- прикачният инвентар и тракторните ремаркета в група “Производствени машини и оборудване”.
Същите са заведени в група “Производствени машини и оборудване” - II категория, с годишна данъчна амортизация 30 процента.

   В чл. 55, ал. 2 от Закона за корпоративното подоходно облагане (ЗКПО) са посочени годишните данъчни амортизационни норми, които се определят еднократно за годината и не могат да превишават определени размери, в зависимост от категорията активи. Често обаче възникват проблеми при разграничаването на автомобил от транспортно средство или машина. За тях няма легални определения в ЗКПО.
Решение може да се намери в едно становище на Националната агенция за приходите с изх. № 5_23-22-41/27.02.2008 г., според което при отнасянето на данъчните амортизируеми активи към дадена категория “може да се използва Националната класификация на продуктите по икономическите дейности (НКПИД - 2003), утвърдена със Заповед № РД-07-242 от 13.12.2002 г. на председателя на Националния статистически институт”.
Към днешна датата е в сила Класификацията на продуктите по икономически дейности - 2015. Например съгласно тази класификация зеленчуково-градинарските трактори и верижните трактори са в групата 28.30 - Машини за селското и горското стопанство. Затова е логично да се категоризират като машини съгласно чл. 55 от ЗКПО.
Може да се провери и в коя група се включват посочените във въпроса прикачен инвентар и тракторните ремаркета.



Статия със свободен достъп