Български законник Седмичен законник Главен счетоводител Експертис Семинар 2024 Настолник… 2024 Трудово право 2024
начало > в. Седмичен законник > 2016 > бр. 20, 30 май - 5 юни 2016 г. > Срокове за подаване на осигурителни...
в. Седмичен законник
бр. 20, 30 май - 5 юни 2016 г.

Срокове за подаване на осигурителни декларации

Отговаря Аспасия ПЕТКОВА - експерт по социално осигуряване

   Заплати за месец април 2016 г. са изплатени на 28.04.2016 г. Какви са сроковете за подаване на декларация образец 1 и образец 6 с данни за осигуряване към НАП и съответно внасяне на осигурителни вноски и данък?

   Съгласно чл. 3, ал. 1 от Наредба № Н-8 от 29.12.2005 г. за съдържанието, сроковете, начина и реда за подаване и съхранение на данни от работодателите, осигурителите за осигурените при тях лица, както и от самоосигуряващите се лица декларация обр. № 1 се подава в съответната компетентна териториална дирекция на Националната агенция за приходите:
1. от работодатели, осигурители и техните клонове и поделения - за всеки календарен месец:
а) до 25-о число на месеца, следващ месеца, за който се отнасят данните, включително и при полагащо се обезщетение на трудоустроено лице, на което не е предоставена подходяща работа; при начислено или изплатено възнаграждение за същия месец след този срок - до края на месеца, в който е начислено или изплатено възнаграждението;
б) до 25-о число на месеца, следващ месеца на начисляването или изплащането на допълнителни доходи от трудова дейност, начислени или изплатени след 25-о число на месеца, следващ месеца, през който е положен трудът.
От 1 януари 2014 г. е в сила текстът на чл. 3, ал. 3 от наредбата, съгласно който декларация образец № 6 се подава в съответната компетентна териториална дирекция на Националната агенция за приходите от работодателите, осигурителите и техните клонове и поделения за дължимите осигурителни вноски и вноските за фонд “ГВРС” - едновременно с подаване на декларация образец № 1.
От 1 януари 2014 г. е в сила текстът на чл. 3, ал. 3, буква “а” от наредбата, съгласно който работодателите трябва да декларират в декларация обр. № 6 данъка по чл. 42 ЗДДФЛ в срок от 1-во до 25-о число на месеца, следващ месеца, през който данъкът е удържан или през който са направени частичните плащания в случаите по чл. 42, ал. 6 ЗДДФЛ.
Съгласно чл. 2, ал. 4 от наредбата всяко от декларираните месечни задължения по ал. 2, т. 2 трябва да бъде равно на изчислените задължителни осигурителни вноски и/или вноските за фонд “ГВРС”, от подадените декларация/и образец № 1. В т. 2 са изредени общият размер на сумите за дължимите вноски за ДОО, Учителския пенсионен фонд, ДЗПО, включително увеличената осигурителна вноска за фонд “Пенсии” в размера на вноската за универсален и/или професионален пенсионен фонд, здравното осигуряване, фонд “ГВРС” за всички лица, подлежащи на осигуряване. Тук не е включен общият размер на дължимия данък за внасяне за доходите от трудови правоотношения по смисъла на Закона за данъците върху доходите на физическите лица.

   Съгласно чл. 65, ал. 11 от ЗДДФЛ, в сила от 1 януари 2013 г., данъкът, който работодателят е задължен да удържа по чл. 42, се внася до 25-о число на месеца, следващ месеца, през който данъкът е удържан или през който са направени частичните плащания в случаите по чл. 42, ал. 6.
В конкретния случай възнаграждението за месец април 2016 г. е изплатено на 28 април 2016 г. , т.е. през месеца на полагането на труда.
Декларация обр. № 1 се подава по ЕГН на лицата до 25-о число на месеца, следващ месеца, за който се отнасят данните. А данните се отнасят за месец април. Следователно декларация обр. № 1 трябва да се подаде до 25 май 2016 г.
Декларация обр. № 6 също се подава до 25-о число на месеца, следващ месеца, за която се подават данните, едновременно с декларация обр. № 1, т.е. и тя се подава до 25 май 2016 г.
Данните за данъка в декларация обр. 6 се подават до 25-о число на месеца, следващ месеца на изплащане на възнаграждението. И тъй като възнаграждението е изплатено през април, данните за данъка в декларация обр. 6 ще трябва да се подадат до 25 май 2016 г.
Когато възнаграждението е изплатено през месеца, през който е положен трудът, както в този случай, данните за ДОО и за данъка се подават едновременно в един и същи месец за месеца, през който е положен трудът (в случая месец април).
Ако за месец април 2016 г. възнаграждението беше изплатено през месец май, тогава данните за ДОО трябва да се подадат до 25 май, а за данъка - до 25 юни 2016 г. Когато трудът е положен през някой от месеците, а възнаграждението е изплатено през някой от следващите месеци, тогава ще има разминаване в месеците, за които се подават данни за ДОО и за данъка.

   Новото през 2016 г. в подаването на декларация обр. 6 е, че в поле 18 се записва последният ден от месеца, през който е изплатено възнаграждението, а не датата на начисляване или изплащане на възнаграждението, както беше до края на 2015 г. Това е новото при подаването на декларации обр. № 1 и обр. № 6.
А относно едновременното подаване на декларация обр. № 1 и обр. № 6 няма нищо ново през 2016 г. Това правило съществува от 1 януари 2014 г.
В конкретния случай до 25-о число на месец май 2016 г. трябва да се подадат декларация обр. № 1 за всички лица по ЕГН за месец април 2016 г., декларация обр. № 6 за месец април с дата на изплащане в поле 18 - последния ден от месец април - 30 април 2016 г., и деклариран месец април, за която се отнасят данните в декларация обр. № 1 и декларация обр. № 6.
Сроковете за внасяне на осигурителните вноски и данъка е 25 май 2016 г.



Статия със свободен достъп