Български законник Седмичен законник Главен счетоводител Експертис Семинар 2024 Настолник… 2024 Трудово право 2024
начало > в. Седмичен законник > 2016 > бр. 21, 6 - 12 юни 2016 г. > Зачитане на осигурителен стаж по бо...
в. Седмичен законник
бр. 21, 6 - 12 юни 2016 г.

Зачитане на осигурителен стаж по болничен лист след закриване на администрация

Отговаря Гошо МУШКАРОВ - д-р по икономика

   Какъв е редът за признаване на осигурителен стаж за времето на ползване на болничен лист на служител с прекратено правоотношение поради закриване на администрация? Болничният лист е ползван в едномесечния период след прекратяване на правоотношението.

   Както е известно, в съответствие с чл. 9, ал. 2, т. 2 от КСО за осигурителен стаж, без да се правят осигурителни вноски, се зачита времето на платените и неплатените отпуски за временна неработоспособност, за отпуск за бременност и раждане и при осиновяване на дете от 2- до 5-годишна възраст.
Правото на отпуск по Кодекса на труда или по Закона за държавния служител съществува, докато лицето е в трудово или в служебно правоотношение. След прекратяването на правоотношението не се ползва отпуск, включително поради временна неработоспособност.
С други думи, при действащата правна уредба няма основание да се зачете за осигурителен стаж времето, през което лицето е получавало парично обезщетение за временна неработоспособност след прекратяване на трудовото или служебното си правоотношение с администрацията, тъй като през този период то не се е намирало в отпуск по КТ или по ЗДСл.



Статия със свободен достъп