Български законник Седмичен законник Главен счетоводител Експертис Семинар 2024 Настолник… 2024 Трудово право 2024 1000 въпроса… 2024
начало > в. Седмичен законник > 2016 > бр. 34, 10 - 16 октомври 2016 г. > Особености при отчитане на нощния т...
в. Седмичен законник
бр. 34, 10 - 16 октомври 2016 г.

Особености при отчитане на нощния труд

Отговаря Андрей АЛЕКСАНДРОВ - доктор по трудово и осигурително право

   Какви са особеностите при отчитането на нощния труд?

   Съгласно чл. 140 КТ нощен е трудът, полаган от пълнолетни работници и служители, в интервала между 22.00 ч. и 06.00 ч. Нормалната продължителност на работното време през нощта при 5-дневна работна седмица е до 7 часа. Положеният нощен труд се заплаща с увеличение, уговорено от страните по трудовото правоотношение, но не по-малко от размерите, определени от Министерския съвет (чл. 261 КТ). Министерският съвет е упражнил делегираното му правомощие да определи тези размери в Наредбата за структурата и организацията на работната заплата (НСОРЗ). Съгласно чл. 8 НСОРЗ за всеки отработен нощен час или за част от него между 22.00 и 6.00 ч. на работниците и служителите се заплаща допълнително трудово възнаграждение за нощен труд в размер, не по-малък от 0,25 лв. По пътя на индивидуалното или колективното трудово преговаряне страните могат да договорят и по-висок размер на това възнаграждение.

   Задължителните елементи от съдържанието на трудовия договор са предвидени в чл. 66, ал. 1 КТ, като сред тях попадат допълнителните трудови възнаграждения с постоянен характер и продължителността на работния ден или седмица. Следователно още при сключването на трудовия договор в него следва да се предвиди, че трудът ще се полага през нощта, поради което нормалната продължителност на работното време ще е 7 часа и ще се дължи допълнително трудово възнаграждение за положения нощен труд.
Необходимо е да се обърне внимание и на някои особености още на етапа на възникване на трудовото правоотношение, по което ще се полага нощен труд, и неговото съдържание. По-конкретно работниците и служителите, които полагат нощен труд, се приемат на работа само след предварителен медицински преглед, който е за сметка на работодателя (чл. 140а, ал. 2 КТ), впоследствие те подлежат и на периодични медицински прегледи, трябва да им бъдат осигурени топла храна, ободряващи напитки и други облекчаващи условия за ефективно полагане на нощния труд и пр.

   Съгласно чл. 9, ал. 2 НСОРЗ при сумирано изчисляване на работното време нощните часове се превръщат в дневни с коефициент, равен на отношението между нормалната продължителност на дневното и нощното работно време, установени за подневно отчитане на работното време за съответното работно място.
Следва да се има предвид, че когато трудовият договор е сключен за работа само през нощта, чл. 9 НСОРЗ не се прилага, тъй като той регламентира други хипотези (сумирано изчисляване на работното време). Обратно, увеличеното заплащане по чл. 8 (минимум 0,25 лв./час) се прилага по отношение на всеки отработен нощен час или част от него, без значение при какви условия е сключен трудовият договор.



Статия със свободен достъп