Български законник Седмичен законник Главен счетоводител Експертис Семинар 2024 Настолник… 2024 Трудово право 2024
начало > в. Седмичен законник > 2016 > бр. 43, 12 - 18 декември 2016 г. > Правната уредба на трудов договор с...
в. Седмичен законник
бр. 43, 12 - 18 декември 2016 г.

Правната уредба на трудов договор с условие за стажуване

Отговаря Андрей АЛЕКСАНДРОВ - д-р по трудово и осигурително право

   Има ли олекотен режим за назначаване на временни трудови договори на стажанти по различни програми, т.е. за определена работа - обект, в нашата област - архитектурно-строителното проектиране?

   В гл. XI КТ “Професионална квалификация” са уредени различни по правната си природа споразумения. Договорите за придобиване, повишаване на професионалната квалификация и преквалификация съпътстват трудовия договор между страните или се сключват между лица, които се подготвят да встъпят в трудово правоотношение. Те не са трудови договори. Договорът с условие за обучение по време на работа и договорът с условие за стажуване са специфични видове трудови договори, при които присъстват и допълнителни елементи, целящи придобиването и натрупването на професионален опит от работника или служителя.
Трудовият договор с условие за стажуване беше въведен с промените в Кодекса на труда от 2014 г. Стажуването представлява изпълнение на работа под наставничеството на работодателя или на определено от него лице - наставник, с цел усвояване на практически умения по придобита професия или специалност (чл. 233а, ал. 1 КТ). Работодателят може да сключи трудов договор с условие за стажуване с лице на възраст до 29 години, завършило средно или висше училище и без трудов стаж или професионален опит по придобитата от него професия или специалност (чл. 233б, ал. 1 КТ). Целта на това допълнение в Кодекса на труда беше да се преустановят някои злоупотреби със стажовете, на които се обръщаше внимание в различни доклади и препоръки на институции на ЕС (експлоатиране на труда на младите хора, възлагане на задачи от технически характер, които нямат нищо общо с придобитата от тях специалност, ниско или никакво заплащане на стажовете и т.н.).
Времетраенето на този договор не може да бъде по-малко от 6 и повече от 12 месеца.
В случая трябва внимателно да се прецени дали са изпълнени предпоставките за сключване на трудов договор за стажуване по смисъла на Кодекса на труда. Ако не са (напр. стажантът не е завършил средно или висше училище, вече има професионален стаж по придобитата от него специалност или е на възраст над 29 години), очевидно не са налице предпоставkите за сключване на трудов договор с условие за стажуване. При това положение страните могат да търся други форми за уреждане на отношенията си - напр. срочен трудов договор за определен срок, ако работата може да се определи като временна, и пр.



Статия със свободен достъп