Български законник Седмичен законник Главен счетоводител Експертис Семинар 2024 Настолник… 2024 Трудово право 2024 1000 въпроса… 2024
начало > в. Главен счетоводител > 2021 > бр. 23, 1 - 31 декември 2021 г. > № ЕП-04-19-917 от 01.09.2021 г. Отн...
в. Главен счетоводител
бр. 23, 1 - 31 декември 2021 г.

РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ
№ ЕП-04-19-917 от 01.09.2021 г. Относно: Прилагане разпоредбите на Закона за здравно осигуряване (ЗЗО)

НАЦИОНАЛНА АГЕНЦИЯ ЗА ПРИХОДИТЕ

   Във Ваше писмено запитване, получено по електронната поща и заведено с вх. №ЕП-04-19-917 от 16.08.2021 г. по описа на Централно управление на Национална агенция за приходите (НАП), желаете да бъде изразено становище дали се счита за държава „в чужбина“ по смисъла на чл. 40а от ЗЗО всяка една от държавите Франция, Конфедерация Швейцария и Великобритания.
С оглед относимите разпоредби в ЗЗО и функционалната компетентност на НАП, изразявам следното становище:
Кръгът на лицата, подлежащи на задължително здравно осигуряване в Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) е определен в чл. 33 от ЗЗО.
В същия закон определен специален ред за осигуряване на българските граждани, които пребивават продължително в чужбина (в хипотезата на работа в държави извън Европейския съюз). В чл. 40а от ЗЗО е предоставена възможност за освобождаване на тези лица от задължително здравно осигуряване при определени условия. Българските граждани, които са длъжни да осигуряват себе си и пребивават в чужбина повече от 183 дни през една календарна година, могат да не заплащат здравноосигурителни вноски до края на съответната календарна година, смятано от датата на напускане на страната, и за всяка следваща календарна година, след подадено заявление до компетентната териториална дирекция на НАП.
Следва да се отбележи, че след 1 януари 2007 г. разпоредбата на чл. 40а от ЗЗО не се прилага по отношение на лица, за които, съгласно европейските регламенти за координация на системите за социална сигурност, се прилага законодателството на друга държава членка на ЕС, държава от ЕИП или Конфедерация Швейцария, тъй като в тези случаи лицата са освободени от задължение за внасяне на здравноосигурителни вноски в НЗОК по силата на чл. 33, ал. 2 от ЗЗО. Съгласно тази разпоредба не са задължително осигурени в НЗОК лицата, които съгласно правилата за координация на системите за социална сигурност подлежат на здравно осигуряване в друга държава членка.
В §1, т. 22 от Допълнителните разпоредби на ЗЗО е дадена дефиниция на понятието „Правила за координация на системите за социална сигурност“, съгласно която това са правилата, въведени с Регламент (ЕИО) № 1408/71 на Съвета за прилагане на системи за социална сигурност към лицата, които се движат в рамките на Общността - наети, самостоятелно заети лица и членовете на техните семейства, които не са задължително здравноосигурени на друго основание, с Регламент (ЕИО) № 574/72 на Съвета, определящ процедурата за прилагане на Регламент (ЕИО) № 1408/71 на Съвета, и с всички други регламенти, които ги изменят, допълват или заменят.
От 01.05.2010 г. се прилагат нови координационни регламенти - Регламент (ЕО) №883/2004 на Европейския Парламент и на Съвета от 29 април 2004 година за координация на системите за социална сигурност (Регламент (ЕО) №883/2004) и регламент за неговото прилагане Регламент (ЕО) №987/2009 на Европейския парламент и на Съвета от 16 септември 2009 г. за установяване на процедурата за прилагане на Регламент (ЕО) №883/2004 за координация на системите за социална сигурност (Регламент (ЕО) №987/2009). Тези регламенти се прилагат на територията на всички държави членки на Европейския съюз, Европейското икономически пространство (ЕИП) и Конфедерация Швейцария. В най-общия случай регламентите се прилагат към граждани на държава-членка (в т.ч. Конфедерация Швейцария, Норвегия, Исландия и Лихтенщайн), които са или са били подчинени на законодателството на една или повече държави-членки (основание чл. 2(1) от Регламент (ЕО) №883/2004).
По отношение на заварените положения, възникнали между държавите членки и Обединеното кралство до 31.12.2020 г. и продължаващи след тази дата, следва да имате предвид:
На 31 януари 2020 г. Обединеното кралство (ОК) напусна ЕС, като от същата дата влезе в сила Споразумението за оттеглянето на Обединеното кралство Великобритания и Северна Ирландия от Европейския съюз и Европейската общност за атомна енергия (Споразумение за оттеглянето). Влизането в сила на Споразумението постави началото на преходен период, който продължи до 31 декември 2020 г. и по време на който правото на Съюза се прилагаше по отношение на ОК.
В чл. 30 от Дял III („Координация на системите за социална сигурност“) на Споразумението за оттегляне е регламентиран персоналният му обхват.
Съгласно чл. 30, параграф 1, буква „а“ от Споразумението за оттегляне разпоредбите на Дял III се прилагат за граждани на Съюза, спрямо които се прилага законодателството на ОК в края на преходния период, както и членовете на техните семейства и преживелите ги лица.
При положение, че в края на преходния период граждани на държава членка са пребивавали в ОК, попадат в персоналния обхват на Споразумението и спрямо тях се прилагат Регламент (ЕО) №883/2004 и Регламент (ЕО) №987/2009.
Прилагането на Регламент (ЕО) №883/2004 и Регламент (ЕО) №987/2009 се гарантира дотогава, докато съответната ситуация се запазва непроменена или лицата продължават без прекъсване да са в ситуация, която обхваща едновременно ОК и държава членка на ЕС (чл. 30, параграф 2 от Споразумението за оттегляне).
При промяна на тази ситуация следва да се има предвид, че от 1 януари 2021 г. търговските отношения между ЕС и Обединеното кралство се уреждат от Споразумението за търговия и сътрудничество между Европейския съюз и европейската общност за атомна енергия, от една страна и Обединено кралство Великобритания и Северна Ирландия, от друга (Споразумението за търговия), публикувано в Официален вестник на ЕС на 31.12.2020 г.
В него се определят преференциални договорености в различни области. Що се отнася до координацията в областта на социалната сигурност, споразумението има за цел да гарантира определени права на гражданите на ЕС, които работят, пътуват или се преместват в ОК, както и за граждани на ОК, които работят, пътуват или се преместват в ЕС, след 1 януари 2021 г.
На основание чл. Ch.SSC.1 от Споразумението за търговия държавите членки и ОК координират своите системи за социална сигурност в съответствие с Протокола относно координацията в областта на социалната сигурност (Протокола), който е неразделна част от Споразумението за търговия.
Съгласно чл. SSC.10, параграф 1 от този протокол лицата, за които той се прилага, са подчинени на законодателството само на една държава, което се определя в съответствие с Дял II „Определяне на приложимото законодателство“ от същия Протокол.
Предвид гореизложеното, във всеки конкретен случай следва да се прави преценка по отношение на приложимото осигурително законодателство на лицата, пребиваващи във Великобритания, за периода след 01.01.2021 г. в коя от описаните хипотези попадат.
В заключение следва да се отбележи, че в случаите, когато спрямо лица, за които е определено приложимото законодателство на Франция, Конфедерация Швейцария и ОК (включително за заварените положения към 31.12.2020 г. и продължаващи след тази дата в ОК) в съответствие с координационните правила за социална сигурност, не е приложима разпоредбата на чл. 40а от ЗЗО.

   Зам. изпълнителен директор на НАП: (Георги Димов)



Статия със свободен достъп