Български законник Седмичен законник Главен счетоводител Експертис Семинар 2024 Настолник… 2024 Трудово право 2024 1000 въпроса… 2024
начало > в. Седмичен законник > 2020 > бр. 19, 11 - 17 май 2020 г. > Отпускът по болест може и да е пове...
в. Седмичен законник
бр. 19, 11 - 17 май 2020 г.

Отпускът по болест може и да е повече от 6 месеца

Отговаря Нина МАНОЛОВА - адвокат

   В края на миналата година се разболях от грип. Заради възникнали усложнения на заболяването 6 месеца бях в отпуск по болест. В момента все още не се чувствам добре и поради това бих искал болничните да бъдат продължени. Някои мои колеги твърдят, че максималната продължителност на този отпуск е 6 месеца. Вярно ли е това твърдение и ако отговорът е отрицателен, каква е възможността отпускът да бъде продължен?

   Отговорът на поставения въпрос се съдържа в Наредбата за медицинската експертиза (НМЕ), приета с ПМС № 120 от 23.06.2017 г., обн., ДВ, бр. 51 от 27.06.2017 г., посл. изм. и доп., ДВ, бр. 84/25.10. 2019 г., глава втора от нея.
Болничен лист за временна неработоспособност поради общо заболяване, трудова злополука и професионална болест се издава за времето от първия ден на настъпване на неработоспособността до нейното възстановяване или до установяване на трайно намалена работоспособност от ТЕЛК, независимо от това дали по него ще се плаща парично обезщетение с изключение на случаите по чл. 9, ал. 1 (когато временната неработоспособност е констатирана в деня, в който лицето е било на работа) и чл. 9, ал. 4 (в случаите на тежки остри или изострени хронични заболявания, когато при прегледа се установи, че лицето е боледувало и е било в състояние на временна неработоспособност, но прегледът не е могло да бъде извършен).

   Когато временната неработоспособност е продължила повече от 6 месеца без прекъсване или 12 месеца с прекъсване в две предходни години и в годината на боледуването, отпускът се разрешава само след контролен преглед на ТЕЛК на всеки 2 месеца, при условие че са налице обективни признаци за възстановяване на работоспособността в следващите 6 месеца.
Неработните дни, както и ползването на друг законоустановен отпуск не прекъсват временната неработоспособност. Прекъсване на временната неработоспособност се допуска само когато лицето се е явило на работа със съглсието на органа, разрешил отпуска по болест (лекуващия лекар, ЛКК, ТЕЛК или НЕЛК).

   По изключение, след мотивирано решение на ТЕЛК за отделни случаи, отпускът за временна неработоспособност може да бъде продължен и след изтичане на новите 6 месеца само за някои болести като туберкулоза, травматични увреждания, хепатит, инфаркт на миокарда. В тези случаи е необходимо да е очевидно, че осигуреният ще възстанови работоспособността си в следващите 6 месеца. Не се разрешава обаче ползването на отпуска да продължи повече от 18 месеца.



Статия със свободен достъп