Български законник Седмичен законник Главен счетоводител Експертис Семинар 2024 Настолник… 2024 Трудово право 2024 1000 въпроса… 2024
начало > в. Седмичен законник > 2020 > бр. 19, 11 - 17 май 2020 г. > Права на трудоустроени лица
в. Седмичен законник
бр. 19, 11 - 17 май 2020 г.

Права на трудоустроени лица

Отговаря Гошо МУШКАРОВ - д-р по икономика

   Счита ли се за трудоустроен работник с издадено решение на ТЕЛК за над 50% неработоспособност, ако в предприятието няма заповед за трудоустрояване? Заплаща ли му се допълнително трудово възнаграждение по чл. 13, ал. 1 от Наредбата за трудоустрояване?

   След като лицето има документ, с който е трудоустроено, следва да се счита за такова от датата, на която ТЕЛК е определил процент на загубена работоспособност, независимо дали има заповед за трудоустрояване в предприятието.
ТЕЛК (НЕЛК) определят в своите решения не само процента на загубена работоспособност, но и условията на труд, противопоказани за здравословното състояние на освидетелстваното лице. При лице с 50 и над 50 на сто трайно намалена работоспособност ТЕЛК (НЕЛК) се произнася по работоспособността му за работното му място и при необходимост го трудоустроява. Работодателят е длъжен да изпълни това решение.
Разпоредбата на чл. 13 от Наредбата за трудоустрояване е включена в раздел III, който се отнася за работниците или служителите с над 50 на сто загубена работоспособност в специализираните предприятия. Ако конкретното лице отговаря на предвидените условия, то има право на допълнително възнаграждение по чл. 13 от Наредбата за трудоустрояване.



Статия със свободен достъп