Български законник Седмичен законник Главен счетоводител Експертис Семинар 2024 Настолник… 2024 Трудово право 2024 1000 въпроса… 2024
начало > в. Седмичен законник > 2021 > бр. 3, 25 - 31 януари 2021 г. > Преместване на работа в друго предп...
в. Седмичен законник
бр. 3, 25 - 31 януари 2021 г.

Преместване на работа в друго предприятие

Отговаря Гошо МУШКАРОВ - д-р по икономика

   Има ли работодателят право за срок 45 календарни дни да премести свой служител на работа в друго предприятие, което принадлежи на същия собственик? Кое предприятие дължи заплатите и осигурителните вноски на преместения служител за този период?

   Работодателят има право при производствена необходимост или при престой да възлага на работника или служителя без негово съгласие да извършва временно друга работа в същото или в друго предприятие, но в същото населено място или местност за срок до 45 календарни дни през една календарна година, а в случай на престой - докато той продължава (чл. 120, ал.1 от КТ).
Промяната на работното място трябва да съответства на професионалната квалификация и правоспособността на лицето и на неговото здравословно състояние.
Преместеният служител получава възнаграждение за изпълняваната в другото предприятие работа, но не по-малко от брутното трудово възнаграждение, определено с трудовия договор. В такъв случай трудовото правоотношение не се прекъсва, поради което възнагражденията и осигуровките се дължат от изпращащия работодател. Той е длъжен да уговори условията на преместване с приемащия работодател. Този ред може да се прилага само ако двете предприятия са в едно и също населено място. Ако приемащото предприятие е в друго населено място, работникът следва да бъде командирован по реда на Наредбата за командировките в страната, като освен дължимото трудово възнаграждение му се заплащат и полагащите му се командировъчни пари. Командироване за повече от 30 календарни дни непрекъснато се допуска само с изричното писмено съгласие на командирования.



Статия със свободен достъп