Български законник Седмичен законник Главен счетоводител Експертис Семинар 2024 Настолник… 2024 Трудово право 2024
начало > в. Седмичен законник > 2022 > бр. 4, 24 - 30 януари 2022 г. > Едноличните търговци не разпределят...
в. Седмичен законник
бр. 4, 24 - 30 януари 2022 г.

Едноличните търговци не разпределят дивидент

Отговаря проф. д-р Али ВЕЙСЕЛ - д.е.с., рег. одитор

   ЕТ на патент (фризьорски салон), водещ едностранно счетоводство, може ли да разпредели дивидент? Внася ли се 5% данък? Подава ли се справка по чл. 73 от ЗДДФЛ?

   Печалбата в предприятието на едноличния търговец може да се изплати на собственика или да се отнесе към неразпределена печалба от минали години, т.е. да се представи като част от собствения капитал.
Плащането към собственика не се определя като дивидент, защото съгласно параграф 1, т. 5 от допълнителните разпоредби на ЗДДФЛ “дивидент” е:
а) доход от акции;
б) доход от дялови участия, включително от неперсонифицирани дружества и от други права, третирани като доходи от акции;
в) скрито разпределение на печалбата.
В тази дефиниция не се включват доходите от стопанска дейност като едноличен търговец. Затова те не се облагат с данък върху дивидентите. Не се включват и в справката по чл. 73 от ЗДДФЛ.
Според чл. 38, ал. 1, т. 1 от ЗДДФЛ с окончателен данък се облагат облагаемите доходи от дивиденти в полза на едноличен търговец. Но тази разпоредба се отнася за доходите от акции (например от акционерни дружества), доходите от дялови участия (например от дружества с ограничена отговорност) и други, посочени в дефиницията за дивидент в параграф 1, т. 5 от допълнителните разпоредби на ЗДДФЛ. Например ако едноличен търговец получи дивиденти от акционерно дружество, сумата подлежи на облагане с окончателен данък върху дивидентите.



Статия със свободен достъп