Български законник Седмичен законник Главен счетоводител Експертис Семинар 2024 Настолник… 2024 Трудово право 2024 1000 въпроса… 2024
начало > в. Главен счетоводител > 2023 > бр. 23, 1 - 15 декември 2023 г. > № М-94-С-846 от 18.09.2023 г. ОТНОС...
в. Главен счетоводител
бр. 23, 1 - 15 декември 2023 г.

РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ
№ М-94-С-846 от 18.09.2023 г. ОТНОСНО: Прилагане на осигурително законодателство във връзка с увеличение на индивидуалните основни работни заплати на заетите в системата на предучилищното и училищно образование считано от 01.01.2023 г., съгласно подписан на 10.08.2023 г. Анекс към Колективен трудов договор

НАЦИОНАЛНА АГЕНЦИЯ ЗА ПРИХОДИТЕ

   Във Ваше писмо, заведено с вх. №…….. по описа на Централно управление на Национална агенция за приходите (НАП), е изложена следната фактическа обстановка:
На 10.08.2023 г. е подписан Анекс към Колективен трудов договор в системата на предучилищното и училищно образование, който предвижда увеличение на трудовите възнаграждения считано от 01.01.2023 г. на заетите в системата на предучилищното и училищно образование.
Във връзка с изложената фактическа обстановка е поставен следният въпрос:
Необходимо ли е да се коригира осигурителният доход на лицата от м. януари 2023 г. и съответно да се извърши корекция на подадени към НАП данни с декларации образец №1 и образец №6, съобразно увеличения размер на възнагражденията?
Съгласно чл. 10, ал. 1, т. 10 от Закона за Националната агенция за приходите изпълнителният директор на НАП организира разясняване на данъчното и осигурителното законодателство в рамките на функциите и правомощията на агенцията. В тази връзка следва да имате предвид, че изразяването на становище по въпроси, касаещи трудовото законодателство, в това число и формиране на трудови възнаграждения (работни заплати), е извън правомощията на изпълнителния директор на НАП.
При така описаната фактическа обстановка и съобразявайки относимата нормативна уредба, изразявам следното становище по въпросите от компетентността на НАП:
Съгласно Анекс №Д01-192 от 10.08.2023 г. към Колективен трудов договор в системата на предучилищното и училищно образование (№Д01-269 от 06.12.2022 г.) считано от 01.01.2023 г. се определят:
1. Нови, по-високи размери на минималните основни работни заплати за педагогически специалисти, включително и за педагогически специалисти на ръководни длъжности в системата на предучилищното и училищно образование;
2. Увеличение с не по-малко от 15% на индивидуалните основни работни заплати за педагогически специалисти, които към момента на увеличението са в диапазона между старите и новите минимални работни заплати или са по-високи от тях;
3. Увеличението на индивидуалните работни заплати на непедагогическия персонал.
Съответно е издадена и обнародвана Наредба за изменение и допълнение на Наредба № 4 от 2017 г. за нормиране и заплащане на труда (обн. ДВ, бр. 75 от 2023 г.). С §2 от тази наредба се изменя приложение №3 към чл. 16, ал. 1 от Наредба №4 за нормиране и заплащане на труда с новите минимални основни работни заплати, определени за визираните длъжности педагогически специалисти. Съгласно §3 от наредбата минималните размери на основните месечни работни заплати на педагогическите специалисти влизат в сила от 01.01.2023 г.
С оглед изложеното така определените доплащания към основните месечни трудови възнаграждения са относими за месеците от началото на 2023 г. (от 01.01.2023 г.). Следователно тези доплащания имат характера на възнаграждения за минало време.
Съгласно чл. 6, ал. 2 от Кодекса за социално осигуряване (КСО) доходът, върху който се дължат осигурителни вноски, включва всички възнаграждения, включително начислените и неизплатени или неначислените и други доходи от трудова дейност. Възнагражденията, отнасящи се за положен труд за минало време, се разпределят за отработените дни, през които трудът е положен. Аналогично с разпоредбата на кодекса е и изр. последно от разпоредбата на чл. 3, ал. 1 от Наредбата за елементите на възнаграждението и за доходите, върху които се правят осигурителни вноски (НЕВДПОВ). Предвид цитираните разпоредби на кодекса и НЕВДПОВ допълнително определените съгласно Анекса суми за увеличение на основните заплати са възнаграждения за предходни месеци и следва да бъдат включени към месечния осигурителен доход на лицата за всеки съответен месец, за който се отнасят.
Редът за внасяне на осигурителни вноски е регламентиран в чл. 7 от КСО. Съгласно ал. 1 от него осигурителните вноски за държавното обществено осигуряване за лицата по чл. 4, ал. 1 от КСО се внасят от осигурителите до 25-о число на месеца, следващ месеца, през който е положен трудът, а ал. 2 предвижда върху допълнителни доходи от трудова дейност след срока по ал. 1 на чл. 7 от КСО осигурителните вноски за месеца, през който е положен трудът, да се внасят от осигурителите до 25-о число на месеца, следващ месеца на начисляването или изплащането на доходите.
Във връзка с чл. 5, ал. 4, т. 1 и т. 2 от КСО и задължението на осигурителите да подават данни с декларации образец №1 и образец №6 към НАП, по реда на Наредба №Н-13 от 17.12.2019 г. за съдържанието, сроковете, начина и реда за подаване и съхранение на данни от работодателите, осигурителите за осигурените при тях лица, както и от самоосигуряващите се лица (Наредба №Н-13), в разглежданите случаи е необходимо да имате предвид следното:
Съгласно чл. 4, ал. 1, т. 1, б. „б“ от Наредба №Н-13 декларация образец №1 се подава в съответната компетентна териториална дирекция на НАП до 25-о число на месеца, следващ месеца на начисляването или изплащането на допълнителни доходи от трудова дейност, начислени или изплатени след 25-о число на месеца, следващ месеца, през който е положен трудът. В общия случай на разглежданата хипотеза декларация образец №1 с данните за осигуреното лице за съответния месец се подава от осигурителя с попълнен код за корекция и новия по-висок месечен размер на осигурителния доход, по-високия размер на начисления за месеца облагаем доход съответно начисления месечен данък по чл. 42, ал. 4 от Закона за данъците върху доходите на физическите лица.
Съгласно чл. 9, ал. 11 от Наредба №Н-13 когато подадените декларации образец №1 за коригиране на данни водят до увеличаване на изчислените осигурителни вноски и/или вноските за фонд „Гарантирани вземания на работниците и служителите“, работодателите, осигурителите и техните клонове и поделения следва да подадат едновременно и декларация образец №6 за увеличаване размера на декларираното задължение, така че да се запази равенството по чл. 2, ал. 4 от Наредба №Н-13. В този случай в полето на т. 8 на декларация образец №6 се попълва код 6, а в полето на т. 18 - датата, на която са изплатени, съответно начислени възнагражденията за допълнителни доходи от трудова дейност.

   Зам. изпълнителен директор на НАП: (Венцислава Петкова)



Статия със свободен достъп