Български законник Седмичен законник Главен счетоводител Експертис Семинар 2024 Настолник… 2024 Трудово право 2024 1000 въпроса… 2024
начало > в. Седмичен законник > 2023 > бр. 40, 6 - 12 ноември 2023 г. > Упражняване на трудова заетост на т...
в. Седмичен законник
бр. 40, 6 - 12 ноември 2023 г.

Упражняване на трудова заетост на територията на България на чужденец

Отговаря доц. д-р Андрей АЛЕКСАНДРОВ

   Чуждестранно лице от Азербайджан е член на семейство на български гражданин - съпруга. Притежава документ за продължително пребиваване в България с валидност една година и документ за придобита квалификация медицинска сестра издаден от Азербайджан. Може ли това лице да започне работа в България?

   Граждани на трети държави, които пребивават на територията на Република България като членове на семейство на:
- чужденци с разрешено дългосрочно или постоянно пребиваване в Република България,
- български граждани;
- граждани на държава - членка на Европейския съюз, на държава - страна по Споразумението за Европейското икономическа пространство, или на Конфедерация Швейцария, които по силата на международни договори с Европейския съюз имат право на свободно движение, могат да упражняват трудова заетост на територията на Република България без разрешение за работа и след деклариране на заетостта в Агенция по заетостта - АЗ, за срока на разрешеното пребиваване.
Условията и редът за деклариране на заетостта на членове на семейство по чл. 9, ал. 2, 5 и 6 ЗТМТМ са определени в Глава втора “Трудова миграция от трети държави”, Раздел VIII “Деклариране на заетост на граждани на трети държави” на правилника за прилагане на ЗТМТМ. Декларирането на заетостта се извършва при спазване на следните условия:
Гражданинът на трета държава притежава валидно разрешение за продължително пребиваване като член на семейство, издадено от органите за административен контрол на чужденците в Република България.
Чужденецът има трудов договор, сключен по условията на българското законодателство с местен работодател за срока на разрешеното пребиваване.
Документите за деклариране на заетостта са посочени в чл. 36, ал. 1 на Правилника за прилагане на ЗТМТМ. Те се подават от работодателя в Дирекция “Бюро по труда” по месторабота.
В 7-дневен срок от действителното започване на работа на чужденците работодателите са длъжни да уведомят съответната териториална дирекция на ИА ГИТ, като попълват бланки по образец, публикувани на официалната страница на ИА ГИТ.



Статия със свободен достъп