Български законник Седмичен законник Главен счетоводител Експертис Семинар 2024 Настолник… 2024 Трудово право 2024 1000 въпроса… 2024
начало > в. Седмичен законник > 2024 > бр. 10, 11 - 17 март 2024 г. > Продължаване на трудовия договор сл...
в. Седмичен законник
бр. 10, 11 - 17 март 2024 г.

Продължаване на трудовия договор след предвидения в конкурса срок

Отговаря Гошо МУШКАРОВ - д-р по икономика

   Изтича срокът на споразумението на лице, заело длъжността въз основа на конкурс. За същата длъжност няма други кандидати освен същото лице. Как трябва да се постъпи в такъв случай?

   При заемане на длъжност въз основа на конкурс, трудовото правоотношение за определения срок възниква с лицето, което е класирано на първо място, от деня, в който е получило съобщението за резултата (чл. 96, ал. 1 от КТ). В такива случаи преди постъпването на работа работодателят и работникът или служителят подписват споразумение, в което уговарят размера на трудовото възнаграждение и други условия по трудовото правоотношение (чл. 107 от КТ).
С изтичането на срока за заемане на конкурсната длъжност трудовото правоотношение се прекратява без предизвестие на основание чл. 325, ал. 1, т. 3 от КТ. Тъй като длъжността е конкурсна, по преценка на работодателя с лицето може да се сключи трудов договор по чл. 68, ал. 1, т. 4 от КТ - до провеждане на следващия конкурс. Такъв договор може да се прекрати от работодателя без предизвестие на основание чл. 325, ал. 1, т. 8 - с постъпване на работа на работника или служителя, който е спечелил конкурса. Това се прилага и когато конкурсът е спечелен от лицето, което дотогава е заемало длъжността с договор по чл. 68, ал. 1, т. 4 от КТ. Този договор се прекратява, а трудовите правоотношения със спечелилото конкурса лице се уреждат със споразумение по чл. 107 от КТ.



Статия със свободен достъп