Български законник Седмичен законник Главен счетоводител Експертис Настолник… Годишен семинар… 1000 въпроса… Трудово право…
Български законник Седмичен законник Главен счетоводител Експертис Настолник… Годишен семинар… 1000 въпроса… Трудово право…
начало > сп. Български законник > 2024 > бр. 5 от 2024 г. > Деклариране на доходите на земеделс...
сп. Български законник
бр. 5 от 2024 г.

Деклариране на доходите на земеделски производител

Отговаря Лорета ЦВЕТКОВА – данъчен експерт

   Въпрос: Физическо лице, регистриран земеделски производител с регистрация по ДДС, се облага по ЗДДФЛ съгласно чл. 29. От 2019 г. отглежда трайни насаждения - арония с вегетационен период по-дълъг от две години на наета земя. През декември 2023 г. ЗП продава овошките и изградената ограда на фирмата , която е собственик на земеделската земя. В кое приложение на декларация по чл. 50 ЗДДФЛ следва да се включат доходите, които ЗП е получил от продажбата?
За фирмата, която купува възниква задължение да включи в Справка по чл. 73 ал. 1 изплатените средства на ЗП. С кой код е правилно да бъде отразена покупката - аронията и оградата, в справката по чл. 73 ал. 1 ЗДДФЛ от фирмата купувач?

   Отговор: Съгласно чл. 16, ал. 1 от Закона за данъците върху доходите на физическите лица (ЗДДФЛ) облагаемият доход и данъчната основа се определят за всеки източник на доход поотделно съгласно разпоредбите на този закон. Според чл. 10, ал. 1 от същия закон доходите от прехвърляне на права или имущество и доходите от друга стопанска дейност на физическите лица, които не са търговци по смисъла на Търговския закон (ТЗ), включително регистрираните земеделски стопани, които определят облагаемия си доход по реда на чл. 29 от ЗДДФЛ, са обособени като различен вид доходи. Това обаче се отнася само за случаите, в които съответното имущество не е включено в предприятието на регистрирания земеделски стопанин и не е свързано дейността му. В конкретния случай може да е предположи, че трайните насаждения и въпросната ограда са непосредствено свързани с дейността на физическото лице и облагането на доходите от продажбата им следва данъчното третиране на доходите от дейността му на земеделски стопанин. В тази връзка е необходимо да се има предвид следното:
На основание чл. 29, ал. 1, т. 1 и 2 от ЗДДФЛ облагаемият доход от стопанска дейност на физическите лица – земеделски стопани, които не са търговци по смисъла на ТЗ, се определя, като придобитият доход се намалява с разходи за дейността, както следва:
- с 60 на сто за доходи от дейността на физическите лица, регистрирани като земеделски стопани, за производство на непреработени продукти от селско стопанство, с изключение на доходите от производство на декоративна растителност;
- с 40 на сто за доходи от дейността на физическите лица за производство на преработени или непреработени продукти от селско стопанство (включително от продажба на произведена декоративна растителност).
Иначе казано, всички доходи от дейността на земеделския стопанин, в т.ч. и от продажбата на отглежданите от него трайни насаждения и изградената в тази връзка ограда следва да се декларират в Приложение № 3 на годишната данъчна декларация по чл. 50 от ЗДДФЛ със съответния код за вид дейност, според номенклатурата към утвърдения образец (301 или 302). Със същия код следва да се посочат и изплатените суми за покупката им от предприятието – платец на дохода, в Справката по чл. 73, ал. 1 от ЗДДФЛ.



Статия със свободен достъп