Български законник Седмичен законник Главен счетоводител Експертис Семинар 2024 Настолник… 2024 Трудово право 2024 1000 въпроса… 2024
начало > в. Седмичен законник > 2013 > бр. 22, 10 - 16 юни 2013 г. > Изчисляване на паричното обезщетени...
в. Седмичен законник
бр. 22, 10 - 16 юни 2013 г.

Изчисляване на паричното обезщетение при трудоустрояване поради временно намалена работоспособност вследствие на общо заболяване, трудова злополука или професионална болест

   В бр. 5 от 2013 г. на сп. “Труд и право” може да се намери информация за изчисляването на паричното обезщетение при трудоустрояване поради временно намалена работоспособност вследствие на общо заболяване, трудова злополука или професионална болест.

   Дневният размер на обезщетението е в размер на разликата между полученото среднодневно брутно трудово възнаграждение през 18-те календарни месеца, предхождащи месеца на трудоустрояването, но не повече от среднодневния размер на максималния месечен осигурителен доход, и получаваното среднодневно брутно трудово възнаграждение след трудоустрояването.
Когато работникът или служителят е работил по-малко от 18 месеца до деня на трудоустрояването, обезщетението се определя като разлика между среднодневното брутно възнаграждение (от което би се изчислило дневното парично обезщетение за временна неработоспособност) и получаваното среднодневно брутно трудово възнаграждение след трудоустрояването.
В брутното трудово възнаграждение за изчисляване на паричното обезщетение при трудоустрояване се включват само тези възнаграждения, върху които се дължат осигурителни вноски за общо заболяване и майчинство, като основно трудово възнаграждение, доплащанията по Кодекса на труда - за клас, нощен труд, вреден труд, възнагражденията за платени отпуски и др.
Среднодневното брутно трудово възнаграждение през 18-месечния период преди трудоустрояването се изчислява, като полученото брутно трудово възнаграждение се раздели на общия брой на работните дни по календар за този период.
Среднодневното брутно трудово възнаграждение през съответния календарен месец след трудоустрояването се изчислява, като полученото за този месец брутно трудово възнаграждение се раздели на броя на отработените дни, за които се отнася.
Дневният размер на обезщетението при трудоустрояване се изчислява поотделно за всеки календарен месец след трудоустрояването като разлика между среднодневното брутно трудово възнаграждение за целия 18-месечен период преди трудоустрояването, но не повече от среднодневния размер на максималния месечен осигурителен доход, и среднодневното брутно трудово възнаграждение за съответния календарен месец след трудоустрояването.
В броя на отработените от лицето дни в месеците след трудоустрояването не се включват дните на временна неработоспособност, бременност и раждане, отглеждане на малко дете, на неплатен отпуск, независимо дали се зачита за осигурителен стаж или не, на самоотлъчки и други дни, за които лицето не получава трудово възнаграждение. Дните на платени отпуски се включват в броя на отработените дни, тъй като възнаграждението за платените отпуски е приравнено на трудово възнаграждение и върху него се дължат осигурителни вноски за общо заболяване и майчинство.



Статия със свободен достъп