Български законник Седмичен законник Главен счетоводител Експертис Семинар 2024 Настолник… 2024 Трудово право 2024 1000 въпроса… 2024
начало > в. Главен счетоводител > 2022 > бр. 23, 1 - 15 декември 2022 г. > Данъчен календар 16 - 31 декември 2...
в. Главен счетоводител
бр. 23, 1 - 15 декември 2022 г.

Данъчен календар 16 - 31 декември 2022 г.

   До 20-ти декември:
ЗСВТС
Подаване на Интрастат декларации за вътресъюзен внос (пристигания)/вътресъюзен износ (изпращания), съгласно чл. 11, ал. 2 от ЗСВТС - за новорегистрираните Интрастат оператори с възникнало текущо задължение с първи референтен период месец ноември 2022 г.

   До 25-ти декември:
ЗДДФЛ
1. Внасяне от работодателя на авансовия данък, удържан през месец ноември за доходи от трудови правоотношения.
2. Внасяне от работодателя на авансовия данък, определен по реда на чл. 42, ал. 6 от ЗДДФЛ върху брутния размер на сумата от частичните плащания по трудови правоотношения, направени през месец ноември, когато пълният размер на начислените от работодателя доходи от трудово правоотношение за този месец не е изплатен до 25 декември.

   До 31-ви декември:
ЗМДТ
Краен срок за подаване на декларация по чл. 61х от ЗМДТ и за плащане на данъка за таксиметров превоз на пътници за следващата година /данъкът се плаща при получаване на разрешението за упражняване на дейността/.
Подаване на декларация за освобождаване от такса за сметосъбиране и сметоизвозване на имоти, които няма да се ползват през цялата следваща година.
ЗКПО
1. Подаване на декларация по чл. 259, ал. 1 от ЗКПО за упражняване на правото на избор за облагане с данък върху дейността от опериране на кораби.
2. Подаване на декларация по чл. 202а, ал. 4 от ЗКПО от чуждестранни юридически лица, които са избрали да преизчислят данъка, удържан при източника.
3. Деклариране и внасяне на данъка върху допълнителните разходи на народните представители.
ЗДДС
Регистрирано лице по чл. 157а от ЗДДС подава справка-декларация за дистанционни продажби на стоки, внасяни от трети страни или територии под формата на пратки със собствена стойност, ненадвишаваща левовата равностойност на 150 евро, с изключение на акцизни стоки, по които получатели са данъчно незадължени лица, които са установени, имат постоянен адрес или обичайно пребиваване в държава членка, включително в страната, за данъчен период – месец ноември и внася дължимия данък.
Забележка: В случаите на подаване от регистрирано лице по чл. 157а от ЗДДС на справка-декларация, ако последният ден на месеца, следващ данъчния период, за който се отнася декларацията, е неприсъствен ден, срокът ще бъде спазен при подаване на справка-декларацията до последния ден на месеца, включително.
ЗДДФЛ
1. Деклариране и внасяне от търговските банки и клоновете на чуждестранни банки в страната на окончателния данък по чл. 38, ал. 13 от ЗДДФЛ за доходите от лихви по банкови сметки на местни физически лица, придобити през месец ноември.
2. Подаване на декларация по чл. 29а, ал. 4 от ЗДДФЛ за упражняване правото на избор за облагане с данък върху годишната данъчна основа по чл. 28 от ЗДДФЛ от началото на следващата година от физически лица – регистрирани като земеделски стопани.
3. Подаване на декларация за избор по чл. 29а, ал. 6, т. 2 от ЗДДФЛ от физически лица – регистрирани като земеделски стопани, които са се облагали с данък върху годишната данъчна основа по чл. 28 от ЗДДФЛ поне пет последователни години и от началото на следващата година желаят да преминат към облагане по реда на чл. 29 от ЗДДФЛ.
4. Дипломатическите представителства на други държави, които са избрали от началото на следващата година да определят, удържат и внасят данък за доходи от трудови правоотношения, сключени с местни физически лица, във връзка с извършваните от представителствата функции в Република България, уведомяват компетентната териториална дирекция на Националната агенция за приходите.



Статия със свободен достъп