Български законник Седмичен законник Главен счетоводител Експертис Семинар 2024 Настолник… 2024 Трудово право 2024 1000 въпроса… 2024
начало > в. Главен счетоводител > 2013 > бр. 24, 16 - 31 декември 2013 г. > № УК-3 от 09.12.2013 г. ОТНОСНО: Пр...
в. Главен счетоводител
бр. 24, 16 - 31 декември 2013 г.

РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ
№ УК-3 от 09.12.2013 г. ОТНОСНО: Прилагането на Данъчно-осигурителния процесуален кодекс във връзка с последователността на погасяване на публичните задължения, установявани от Националната агенция за приходите

МИНИСТЕРСТВО НА ФИНАНСИТЕ

   УКАЗАНИЕ

   С „Държавен вестник”, брой 98 от 12.11.2013 г., е обнародван Закон за изменение и допълнение на Данъчно-осигурителния процесуален кодекс, с който е изменен редът на погасяване на публични задължения, установявани от Националната агенция за приходите (данъци и задължителни осигурителни вноски).

   Съгласно § 10 от преходните и заключителните разпоредби на закона, считано от 1 декември 2013 г. е в сила нова алинея 5 на чл. 169 от кодекса, с която е регламентирано, че при прилагането на ал. 4 към погасяване на лихви се пристъпва след погасяване на всички главници на задълженията. В този смисъл, когато длъжникът има няколко публични задължения, установявани от Националната агенция за приходите, които не е в състояние да погаси едновременно до започване на принудителното им събиране, състоящи се от главници и лихви за забава (просрочие), първо се погасяват задълженията за главници, като се започва от това, на което срокът за плащане изтича най-рано. Ако срокът за плащане на две или повече публични задължения за главница изтича на една и съща дата, те се погасяват съразмерно. След погасяване на главниците на всички задължения с изтекъл срок за плащане се пристъпва към погасяване на лихвите по неплатените в законоустановените срокове публични задължения, като се започва от лихвата, чийто срок за плащане изтича най-рано. Ако срокът за плащане на две или повече публични задължения за лихва за просрочие изтича на една и съща дата, те се погасяват съразмерно.

   С изменението се предоставя възможност да се погасяват първо главниците за данъци и задължителни осигурителни вноски с изтекъл срок за плащане, като по този начин се спира начисляването на лихви, с което се предотвратява увеличаването на размера на акцесорното задължение (лихва).

   Целта на законодателната промяна е да се усъвършенства единната сметка за плащане на данъци и задължителни осигурителни вноски и да се подпомогнат задължените лица във временно финансово затруднение.

   Министър на финансите: (п)
(Петър Чобанов)



Статия със свободен достъп