Български законник Седмичен законник Главен счетоводител Експертис Семинар 2024 Настолник… 2024 Трудово право 2024 1000 въпроса… 2024
начало > в. Главен счетоводител > 2014 > бр. 23, 1 - 15 декември 2014 г. > № 20-15-404 от 07.10.2014 г. ОТНОСН...
в. Главен счетоводител
бр. 23, 1 - 15 декември 2014 г.

РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ
№ 20-15-404 от 07.10.2014 г. ОТНОСНО: Приложение на Наредба № Н-18/13.12.2006г. за регистриране и отчитане на продажби в търговските обекти чрез фискални устройства

НАЦИОНАЛНА АГЕНЦИЯ ЗА ПРИХОДИТЕ

   Дружеството установява технически проблем с експлоатираното от същото ФУВАС SL 752- KL № IS …, ФП № …. . Фискалното устройство (ФУ) е внедрено в детски развлекателни съоръжения на монетен принцип, предвид изискванията на Наредба № Н-18/2006г. Уточнено е в запитването, че в сервизни условия на обслужващата фирма, както и в специализиран сервиз на фирмата-производител се установява акумулиране и трансфериране на неверни данни към НАП. Горепосоченото ФУВАС е генерирало произволен оборот от 1 273 556,34 лв., отчитайки прекомерно високи цени на предлаганата от дружеството услуга. С цел предотвратяване възникването на нереални данъчни задължения, дружеството моли за компетентно съдействие.
Предвид гореизложеното следва да се има предвид следното:
Прилагането на чл. 118 от ЗДДС, както и условията, редът и начинът на одобряване на типа, за отмяна на типа, за въвеждане/извеждане във/от експлоатация, регистрация, отчитане и сервизно обслужване, експертизите и контролът на фискалните устройства, техническите и функционалните изисквания към тях, редът и начинът за установяване на дистанционна връзка на фискалните устройства с Националната агенция за приходите (НАП) за предаване на данни и за издаване на фискални касови бележки, както и минималните реквизити на фискалните касови бележки се определят с Наредба № Н-18 на Министерство на финансите от 13.12.2006 г. за регистриране и отчитане на продажби в търговските обекти чрез фискални устройства.
Съгласно чл. 39, ал. 1 от Наредба № Н-18/2006г., при продажби на стоки и услуги от автомати на самообслужване лицето по чл. 3 няма задължение да отпечатва дневен финансов отчет, той се генерира автоматично и се записва във фискалната памет и в КЛЕН за всеки ден (за всеки 24 часа).

   Предвид липсата на задължение за водене на книга за дневни финансови отчети при продажби от автомати за самообслужване (чл. 39, ал. 5, изр. последно от Наредба № Н-18/2006 на МФ), е необходимо да се имат предвид следните разпоредби, които са относими към фактическата обстановка, изложена в запитването, а именно:
Програмирането и регистрирането на конкретен вид стока или услуга като артикул (с точно наименование и програмирана цена) или артикулна подгрупа (обобщено наименование) трябва да бъде извършено в съответствие с разпоредбите на Наредба № Н 18/2006 г.
ФУВАС като вид фискално устройство е необходимо да отговаря на определени функционални и технически изисквания. В разпоредбата на чл. 8, ал. 1 е указано, че фискалните устройства трябва да отговарят на:  
1. Функционалните изисквания съгласно Приложение № 1.
2. Техническите изисквания съгласно Приложение № 2.
Съгласно Приложение № 2 към чл. 8, ал. 1, т. 2 „Технически изисквания към фискалните устройства”, Раздел I, т. 9, фискалното устройство, което е със свидетелство за одобрен тип от БИМ, трябва да осигурява самостоятелни натрупващи регистри за департаменти. При отчет на департаменти и асортименти да се отпечатва буквата на данъчната група, към която са програмирани департаментите и асортиментите, което на практика се извършва от обслужващия сервиз, който следва да има сключен договор с лицето по чл. 3 от Наредба № Н-18/2006 г.

   В раздел VIІа са посочени специфичните технически изисквания към ФУВАС, като в т. 3 е указано, че връзката между ФУВАС и автомата на самообслужване да се осъществи с помощта на вграден в устройството интерфейсен адаптер, съответстващ на типа на разплащателния блок на автомата на самообслужване.
От цитираните по-горе законови разпоредби е видно, че чрез фискално устройство, от одобрен тип от БИМ технически е възможно, както да се отпечатва буквата на данъчната група, към която е програмиран артикулът (услугата), в случая на данъчна група „В”, така също и възможност за въвеждане на свободно избираема цена.
От посоченото в писмото става ясно, че се касае за технически проблем.
В чл. 36, ал. 2 от Наредба № Н-18/2006 г. изрично е посочено, че при повреда на ФУ, включително нулиране на оперативната памет („ НУЛИРАН RAM”), повреден КЛЕН или препълване на фискалната памет или на КЛЕН, лицето по чл. 3 е длъжно незабавно да повика сервизната фирма, с която има сключен договор за сервизно обслужване. Съответно продажбите на стоки или услуги се документират с касова бележка от кочан само в случаите, регламентирани от Наредба № Н-18/2006 г. и съгласно чл. 36 и чл. 37 това са:
- при спиране на захранващото напрежение;
- при извършване на експертиза на ФУ от БИМ;
- по време на ремонт на ФУ за вписаното в паспорта време;
- при регистрирана от съответните органи кражба на ФУ за срок, не по-дълъг от 7 дни.
Следва да се има предвид, че прилагането на горните разпоредби е възможно само ако своевременно е открита техническата повреда на ФУ. Видно от гореизложеното, генерираният оборот не може да бъде коригиран. Задължение на лицето, собственик на ФУ, е да контролира коректността при регистриране на продажбите по данъчни групи според вида им и при наличие на неточност да сигнализира своевременно сервизната фирма, с която има сключен договор за поддръжка.

   Действията, които трябва да извърши сервизната фирма във връзка със сервизното обслужване на ФУ, в т.ч. при ремонт, са регламентирани в Глава 7, от чл. 44 до чл. 52 на Наредба № Н-18/2006 г. Съгласно чл. 50, ал. 6 от Наредба № Н-18/2006 г., сервизната фирма съставя протокол в два екземпляра при приемане на ФУ за ремонт. В съставеният протокол от сервизния техник се посочва датата, часът и причината за приемането на ФУ. Този протокол, заедно с паспорта на ФУ може да послужат като доказателство за различието в данъчните задължения.
Ето защо, единствено завереното копие „ вярно с оригинала” на протокола по чл. 50, ал. 6 от Наредба № Н-18/2006г. е документът, който може да ви послужи за доказателство за настъпилия проблем с ФУ.

   Директор на Дирекция „ОУИ” – Пловдив: (п)
(не се чете)



Статия със свободен достъп