Български законник Седмичен законник Главен счетоводител Експертис Семинар 2024 Настолник… 2024 Трудово право 2024 1000 въпроса… 2024
начало > в. Главен счетоводител > 2016 > бр. 6, 16 - 31 март 2016 г. > № 94-00-300 от 29.12.2015 г. Относн...
в. Главен счетоводител
бр. 6, 16 - 31 март 2016 г.

РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ
№ 94-00-300 от 29.12.2015 г. Относно: Извършване на други дейности от физически лица, регистрирани като земеделски стопани

НАЦИОНАЛНА АГЕНЦИЯ ПО ПРИХОДИТЕ

   Във връзка с направеното от Вас запитване с писмо вх. № … от 15.12.2015 г. при Дирекция ОДОП …, Ви уведомяваме за следното:
Според изложената фактическа обстановка, Вие като физическо лице сте регистрирана като земеделски стопанин и произвеждате зърнени култури. Във връзка с по-пълноценното използване на земеделската техника, която притежавате и за реализирането на допълнителни финансови приходи, желаете да отдавате под наем на други предприятия земеделска техника или да извършвате услуги с нея срещу заплащане, като оран сеитба, жътва и др. С оглед на това, желаете да получите разяснение по следните въпроси:
1. Можете ли да извършвате тези допълнителни дейности в качеството на земеделски производител, с този ЕИК по Булстат или е необходима регистрация на ЕТ или ЕООД?
2. Има ли ограничения в дейностите, които можете да извършвате в качеството си на земеделски производител?
3. Как следва да се извърши отчитането на приходите от тези допълнителни дейности?
4. Как се облагат тези приходи, ведно с реализираните от производство на земеделска продукция или поотделно?

   С оглед изложената фактическа обстановка изразяваме следното становище:
В правомощията на Националната агенция по приходите съгласно чл. 3, ал. 1, т. 1 от Закона за Националната агенция по приходите (ЗНАП) е да обслужва данъкоплатците, осигурителите, осигурените и самоосигуряващите се лица, като им осигурява необходимата информация и разяснения по правата и задълженията им във връзка с данъците и задължителните осигурителни вноски. Поставените от Вас въпроси дали имате право да извършвате горепосочените сделки без регистрация по Търговския закон не са от компетентността на НАП, тъй като се отнасят за приложение на Търговския закон.
В ЗДДФЛ са предвидени механизми, по които да се извърши данъчното облагане и в случаите когато лицето извършва търговска дейност, но няма регистрация по Търговския закон, които ще посочим в настоящото становище.
Видно от представената фактическа обстановка в запитването селскостопанските услуги, които задълженото лице извършва към други контрагенти не са пряко свързани с дейността на лицето като земеделски стопанин за производство на непреработена растителна и животинска продукция.
Предвид гореизложеното при доходи от дейност извършвана регулярно и по занятие като търговец, същите ще подлежат на облагане по общия ред на Раздел II от глава пета на ЗДДФЛ. Въпреки, че нямате регистрация като едноличен търговец, чл.26, ал.7, от ЗДДФЛ изрично урежда, че по реда на ал. 1 - 6 се облагат и доходите от стопанска дейност на физическо лице, което е търговец по смисъла на Търговския закон, но не е регистрирано като едноличен търговец. На основание чл. 26, ал. 1 от ЗДДФЛ облагаемият доход от стопанска дейност като едноличен търговец е формираната по реда на Закона за корпоративното и подоходно облагане данъчна печалба. Размерът на данъка върху годишната данъчна основа за доходите от стопанска дейност като едноличен търговец се определя, като годишната данъчна основа по чл. 28 се умножи по данъчна ставка 15 на сто (чл. 48, ал. 2 от ЗДДФЛ).

   В случая за извършването на услуги със земеделска техника, следва да имате предвид разпоредбата на чл. 61з, ал. 1 от Закона за местните данъци и такси (ЗМДТ), според която физическо лице, включително едноличен търговец, което извършва дейности, посочени в приложение № 4 (патентни дейности), т.40 „услуги със земеделска и горска техника“, се облага с годишен патентен данък за доходите от тези дейности, при условие че:
1. оборотът на лицето за предходната година не превишава 50 000 лв., и
2. лицето не е регистрирано по Закона за данък върху добавената стойност, с изключение на регистрация за вътреобщностно придобиване по чл. 99 и чл. 100, ал. 2 от същия закон.
На основание чл. 50, ал. 1, т. 2 от ЗДДФЛ местните физически лица подават годишна данъчна декларация по образец за доходите, подлежащи на облагане с патентен данък по реда на Закона за местните данъци и такси. Едноличните търговци, придобили доходи от патентни дейности, декларират тези доходи в Приложение № 7 „Доходи, подлежащи на облагане с патентен данък по реда на ЗМДТ“ на ГДД по чл. 50 от ЗДДФЛ като същите не участват при формирането на общата годишна данъчна основа и на годишната данъчна основа за доходите от стопанска дейност като едноличен търговец (по действащото към момента законодателство).
На основание чл.61и, ал.2 от ЗМДТ и чл.39 от Закона за данъците върху доходите на физическите лица /ЗДДФЛ/, когато в рамките на текущата данъчна година отпаднат основанията за облагане с патентен данък т.е. оборотът на лицето превиши 50000 лв. или лицето се регистрира по Закона за данък върху добавената стойност, то се облага по общия ред на Закона за данъците върху доходите на физическите лица.
Относно сделките по отдаване под наем на земеделска техника на трети лица, в случаите когато не се извършва редовно и по занятие, следва да определите облагаемия доход по правилата на чл.31 и чл. 32 от ЗДДФЛ и да го декларирате в Приложение № 4 към ГДД по чл.50 „ Доходи от наем или от друго възмездно предоставяне на права или имущество“.

   Директор на Дирекция „ОУИ“ Пловдив: (п) (не се чете)



Статия със свободен достъп