Български законник Седмичен законник Главен счетоводител Експертис Семинар 2024 Настолник… 2024 Трудово право 2024 1000 въпроса… 2024
начало > в. Главен счетоводител > 2017 > бр. 8, 16 - 30 април 2017 г. > № М-11-03-397 от 28.12.2016 г. Отно...
в. Главен счетоводител
бр. 8, 16 - 30 април 2017 г.

РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ
№ М-11-03-397 от 28.12.2016 г. Относно: приложение на разпоредбите от Закона за данък върху добавената стойност (ЗДДС)

НАЦИОНАЛНА АГЕНЦИЯ ЗА ПРИХОДИТЕ

   Във Ваше писмо, постъпило в ЦУ на НАП с вх. № М-11-03-397/09.11.2016 г., са поставени следните въпроси:
1. Когато се извършва едно плащане по няколко фактури към един доставчик, възможно ли е в дневника за покупки всички платени фактури да се отразят с една обща сума, като друг документ?
2. Като правоприемник на сградния фонд на Министерството ………. са прехвърлени и договори за строително-монтажни работи, за които плащанията се извършват чрез ескроу сметки, които са били платени от Министерството ………... По тези договори, като възложител …. не извършва плащания, но получава фактури от изпълнителя при свършена работа, съгласно договора за усвояване на средствата по ескроу сметката. Кога следва да се включи фактурата, издадена от изпълнителя в дневника за покупки на ….. – когато бъде получена, или когато бъдат усвоени средствата по ескроу сметка?
3. С оглед осъществяване на контрол и наложени правила на съгласувателен режим за разходите във ….., има голяма разлика от момента на постъпване на фактурите за доставка до тяхното плащане и съответно застъпване на два или повече данъчни периода. Кога следва да се отразят фактурите за доставка в дневника за покупки – в месеца, в който постъпят, или в месеца, в който бъде извършено плащането?
4. Когато се извършват плащания по фактури, по които има начислени неустойки и/или лихви за просрочени плащания (например към БТК, ЧЕЗ Електро България, Софийска вода), редно ли е в дневника за покупките да се включват и платените лихви (неустойки)?
В запитването е посочено, че ….. не упражнява право на приспадане на данъчен кредит за начислен данък върху добавената стойност за получени доставки на стоки или услуги.
Предвид така изложената фактическа обстановка и съобразявайки относимата нормативна уредба, на основание чл. 10, ал. 1, т. 10 от Закона за Националната агенция за приходите, изразявам следното становище по зададените от Вас въпроси:

   По първи въпрос:
Съгласно чл. 124, ал. 4 от ЗДДС регистрираното лице е длъжно да отрази получените от него данъчни документи в дневника за покупки най-късно до дванадесетия данъчен период, следващ данъчния период, през който са издадени, но не по-късно от последния данъчен период по чл. 72, ал. 1. Независимо от ал. 4, регистрираното лице е длъжно да отрази получените от него кредитни известия в дневника за покупки за данъчния период, през който са издадени (чл. 124, ал. 5 от ЗДДС). Съгласно чл. 113, ал. 3 от Правилника за прилагане на Закона за данъка върху добавената стойност (ППЗДДС) регистрираните лица следва да изготвят отчетния регистър по чл. 124, ал. 1 от ЗДДС - „дневник за покупките“ по образец - приложение № 11, независимо от вида и формата на водене на счетоводството. Т.е. за всеки получен от регистрираното лице данъчен документ следва да бъде отразена в дневника за покупките информацията, посочена в съответните колони на дневника.
Предвид горното в случая, изложен в запитването, независимо, че …… извършва едно плащане по няколко фактури към един доставчик, в дневника за покупки следва да бъдат отразени всички получени фактури от един доставчик поотделно като за всяка от тях бъде попълнена информацията, посочена в съответните колони на дневника.

   По втори въпрос:
На основание чл. 113 от ЗДДС всяко данъчно задължено лице - доставчик, е длъжно да издаде фактура за извършената от него доставка на стока или услуга или при получаване на авансово плащане преди това като същата се издава задължително не по-късно от 5 дни от датата на възникване на данъчното събитие за доставката, а в случаите на авансово плащане - не по-късно от 5 дни от датата на получаване на плащането. Видно от изложеното в запитването, …… е получил доставки по извършване на строително-монтажни работи и тъй като тези доставки са с поетапно изпълнение и за всеки етап е уговорено плащане данъчното им събитие съгласно чл. 25, ал. 4 от ЗДДС възниква на датата, на която плащането е станало дължимо. В тази връзка и на основание чл. 113 от ЗДДС доставчикът на съответната доставка по извършване на строително-монтажни работи следва да издаде фактура не по-късно от 5 дни от датата, на която плащането е станало дължимо и средствата по ескроу сметката са усвоени. Съгласно чл. 124, ал. 4 от ЗДДС …….. е длъжно да отрази получената от него фактура в дневника за покупки най-късно до дванадесетия данъчен период, следващ данъчния период, през който са издадени, но не по-късно от последния данъчен период по чл. 72, ал. 1 от същия закон.

   По трети въпрос:
Съгласно чл. 124, ал. 4 от ЗДДС регистрирано лице е длъжно да отрази получена от него фактура в дневника за покупки най-късно до дванадесетия данъчен период, следващ данъчния период, през който са издадени, но не по-късно от последния данъчен период по чл. 72, ал. 1 от същия закон. Предвид това, когато е получена от …… фактура без да е извършено плащане за доставката, за която е издадена фактурата, същата следва да бъде отразена в дневника за покупки най-късно до дванадесетия данъчен период, следващ данъчния период, през който е издадена, но не по-късно от последния данъчен период по чл. 72, ал. 1 от ЗДДС.

   По четвърти въпрос:
Доколкото в запитването е посочено, че ……. не упражнява право на приспадане на данъчен кредит за начислен данък върху добавената стойност за получени доставки на стоки или услуги, в случаите, когато …….. получи фактура, по която има начислени неустойки и/или лихви за просрочени плащания, същото отразява общата стойност (включително начислените неустойки и/или лихви) по фактурата в колона 9 в дневника за покупки.

   Зам. изпълнителен директор на НАП: (Галя Димитрова)



Статия със свободен достъп