Български законник Седмичен законник Главен счетоводител Експертис Семинар 2024 Настолник… 2024 Трудово право 2024 1000 въпроса… 2024
начало > в. Главен счетоводител > 2018 > бр. 4, 16 - 28 февруари 2018 г. > № 94-00-161 от 16.11.2017 г. Относн...
в. Главен счетоводител
бр. 4, 16 - 28 февруари 2018 г.

РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ
№ 94-00-161 от 16.11.2017 г. Относно: Прилагането на чл. 29, ал. 1, т. 3 от Закона за данъците върху доходите на физическите лица и на Наредба № Н-8/29.12.2005 г. за съдържанието, сроковете, начина и реда за подаване и съхранение на данни от работодателите, осигурителите за осигурените при тях лица, както и от самоосигуряващите се лица.

НАЦИОНАЛНА АГЕНЦИЯ ЗА ПРИХОДИТЕ

   Във връзка с постъпило запитване в Дирекция ОДОП ………./03.11.2017 г., изразявам следното становище:
Поставяте въпросите :
1. Като физическо лице, осъществяващо дейност свободна професия, следва ли да издавате фактури и касови бонове при получено заплащане?
2. На тримесечие или ежемесечно да декларирате и отчитате прихода?
3. При заявено осигуряване за всички осигурени социални рискове и ежемесечни осигурителни вноски, ежемесечно ли следва да се подава информация?
По прилагане на ЗДДФЛ:
След разглеждане на фактическата обстановка и относимите норми на ЗДДФЛ следва да имате предвид, че на основание чл. 29, ал. 1, т. 3 от ЗДДФЛ облагаемият доход от стопанска дейност на лицата, упражняващи свободна професия се определя, като придобитият доход се намали с 25% разходи за дейността.
Нормата на чл. 43, ал. 1 от ЗДДФЛ регламентира, че лице, придобило доход от стопанска дейност по чл. 29, дължи авансово данък върху разликата между облагаемия доход и вноските, които самоосигуряващото се лице е задължено да прави за своя сметка за месеците на тримесечието, през което е придобит облагаемия доход, а ако лицето не е самоосигуряващо се – между облагаемия доход и удържаните задължителни осигурителни вноски. Следва да имате предвид, че като самоосигуряващо се лице независимо от качеството на платеца на дохода задължението за внасяне и деклариране на авансовия данък е ваше. Авансовият данък подлежи на деклариране. Съгласно чл. 55, ал. 2 от ЗДДФЛ, декларация по чл. 55, ал. 1 от ЗДДФЛ (обр.4001) се подава от самите физически лица, придобили доходи от стопанска дейност по чл. 29 от ЗДДФЛ, когато платецът на дохода не е задължен да удържа данъка. Декларацията по чл. 55 от ЗДДФЛ се подава в срок до края на месеца, следващ тримесечието на придобиване на дохода - 30.04; 31.07; 31.10, като за четвърто тримесечие не се подава декларация. Размерът на данъка се определя и данъкът се внася от физическото лице. Срокът за внасяне на авансовия данък е до края на месеца следващ тримесечието.

   Подаването на декларации, документи или данни по електронен път се извършва от субекта или от негов представител с квалифициран електронен подпис или с издаден от Националната агенция за приходите персонален идентификационен код. Условията и редът за издаване и използване на персонален идентификационен код, както и видовете декларации, документи или данни, които могат да се подават чрез използването му, се определят със заповед на изпълнителния директор на Националната агенция за приходите. Заповедта се публикува на интернет страницата на Националната агенция за приходите / чл.102 от ДОПК /. Във вашият случай ГДД по чл.50, декларацията по чл.55 от ЗДДФЛ, декларации за ЗОВ обр.1 и обр.6 са едни от тези, които могат да се подават по посочения начин.
Персонален идентификационен код се издава във всички офиси на НАП.
По отношение отчитането на придобитите доходи е приложима разпоредбата на чл. 9, ал. 1 от ЗДДФЛ, съгласно която данъчно задължените лица са длъжни да регистрират и отчитат извършените продажби на стоки и услуги чрез издаване на фискална касова бележка от фискално устройство по ред, определен с наредба на министъра на финансите, освен когато заплащането се извършва по банков път или чрез прихващане.
Изключенията от задължението за регистриране на продажбите чрез ФУ са изброени в чл.4 и чл.5 от Наредба № Н-18/2006 г.

   В чл.4 от същата Наредба са посочени лицата, които нямат задължение да регистрират извършените продажби в търговски обект чрез ФУ и като такива в т.8 на същия член е посочена дейност на лицата, упражняващи свободна професия.
По силата на чл.9, ал.2 от ЗДДФЛ, данъчно задължените лица, които не са длъжни да издават фискална касова бележка от фискално устройство, издават документ за придобитите от тях доходи от източници по чл.10, ал.1, т.3 (доходи от друга стопанска дейност), съдържащ реквизитите по чл.6, ал.1 от Закона за счетоводството /ЗСч/. Това могат да са фактури, квитанции, разписки и др.
Реквизитите по чл.6, ал.1 от ЗСч са:
1. наименование и номер на документа, съдържащ само арабски цифри;
2. дата на издаване;
3. наименование или име, адрес и единен идентификационен код от Търговския регистър или единен идентификационен код по Булстат или единен граждански номер или личен номер на чужденец на издателя и получателя;
4. предмет, натурално и стойностно изражение на стопанската операция.
Видно от гореизложеното, правната уредба на ЗДДФЛ изисква, физическо лице, регистрирано като свободна професия – логопед, което не е търговец по смисъла на Търговския закон, при извършване на дейността си да издава документ, съдържащ реквизитите по чл.6, ал.1 от Закона за счетоводството за придобитите от него доходи.
По прилагане на осигурителното законодателство:
Лицата, регистрирани като упражняващи свободна професия и/или занаятчийска дейност, се осигуряват задължително за инвалидност поради общо заболяване, за старост и за смърт. По свой избор те могат да се осигуряват и за общо заболяване и майчинство (чл. 4, ал. 4 от КСО). Видът на осигуряването се определя по ред, определен в Наредбата за обществено осигуряване на самоосигуряващите се лица, българските граждани на работа в чужбина и морските лица (НООСЛБГРЧМЛ).
Видът на осигуряването се определя с декларация по утвърден образец от изпълнителния директор на НАП, която се подава от самоосигуряващото се лице в компетентната териториална дирекция на НАП в 7-дневен срок от започването или от възобновяването на трудовата дейност. При прекъсване и възобновяване на съответната трудова дейност, както и при започване на друга трудова дейност през календарната година самоосигуряващото се лице не може да променя вида на осигуряването. При започване и възобновяване на трудовата дейност, ако декларацията за вида на осигуряването не е подадена в 7-дневния срок, лицето подлежи на осигуряване само за инвалидност поради общо заболяване, старост и смърт (чл. 1, ал. 3 от НООСЛБГРЧМЛ).

   Видът на осигуряването може да се променя за всяка календарна година, ако е подадена декларация по утвърден образец от изпълнителния директор на НАП от 1 до 31 януари на съответната календарна година (чл. 1, ал. 4 от НООСЛБГРЧМЛ).
На основание чл. 5, ал. 4 от КСО самоосигуряващите се лица, включително упражняващите по регистрация свободна професия, подават периодично данни за осигурителния си доход, дните в осигуряване и дължимите осигурителни вноски за държавното обществено осигуряване, за допълнителното задължително пенсионно осигуряване и за здравното осигуряване. Редът, по който се подават данните, е регламентиран в Наредба № Н-8/29.12.2005 г. за съдържанието, сроковете, начина и реда за подаване и съхранение на данни от работодателите, осигурителите за осигурените при тях лица, както и от самоосигуряващите се лица.
Декларация образец № 1 се подава от самоосигуряващите се лица в съответната компетентна териториална дирекция на Националната агенция за приходите (ТД на НАП) до 25-о число на месеца, следващ месеца, за който се отнасят данните за тях (чл. 3, ал. 1, т. 2 от Наредба № Н-8/2005 г.).

   Според чл. 3, ал. 3, т. 2 от Наредба № Н-8/2005 г., самоосигуряващите се лица подават в съответната компетентна ТД на НАП декларация образец № 6 – еднократно до 30 април за:
а) дължимите осигурителни вноски за предходната календарна година;
б) задължителните осигурителни вноски върху осигурителен доход, формиран по реда на чл. 6, ал. 9 от Кодекса за социално осигуряване, от получени доходи за извършена дейност през минали години, различни от предходната.
Самоосигуряващите се лица по свое желание могат да подадат еднократно декларация образец № 1 за всяка календарна година в случай, че са избрали да се осигуряват само във фонд „Пенсии“ за инвалидност поради общо заболяване, за старост и смърт. При попълване на декларацията в т. „12. Вид осигурен“ се вписва код 22 (чл. 4, ал. 1 от Наредба № Н-8/2005 г.). Декларацията по ал. 1 се подава до 25 февруари за всяка календарна година с данните за януари, в случай че осигуряването продължава от предходната година или е възникнало от първи януари (чл. 4, ал. 2 от Наредба № Н-8/2005 г.).
Самоосигуряващите се лица, които са осигурени само за инвалидност поради общо заболяване, за старост и за смърт и са внесли авансово дължимите месечни осигурителни вноски за определени от тях периоди през календарната година могат да подават данни за осигуряването си с декларация образец № 5. Декларацията се подава само за пълни календарни месеци с еднакъв месечен осигурителен доход (чл. 5, ал. 1 и 2 от Наредба № Н-8/2005 г.).
Предвид изложеното, доколкото сте осигурена за по-високия осигурен риск, включващ и общо заболяване и майчинство, Вие не можете да се възползвате от предвидената в чл. 4 от Наредба № Н-8/2005 г. възможност за еднократно деклариране на данни с декларация образец № 1 (с код за вид осигурен 22) или с декларация образец № 5 в случай на авансово внасяне на осигурителни вноски. В съответствие с разпоредбата на чл. 3, ал. 1, т. 2 от същата наредба Вие следва да подавате ежемесечно данни с декларация образец № 1 в компетентната ТД на НАП в срок до 25-то число на месеца, следващ месеца, за който се отнасят данните.

   Директор на Дирекция „ОУИ“ Пловдив: (п) (не се чете)



Статия със свободен достъп