Български законник Седмичен законник Главен счетоводител Експертис Семинар 2024 Настолник… 2024 Трудово право 2024 1000 въпроса… 2024
начало > в. Главен счетоводител > 2022 > бр. 23, 1 - 15 декември 2022 г. > № 94-00-205 от 26.10.2022 г. ОТНОСН...
в. Главен счетоводител
бр. 23, 1 - 15 декември 2022 г.

РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ
№ 94-00-205 от 26.10.2022 г. ОТНОСНО: Разпоредбите на Закона за данъците върху доходите на физическите лица (ЗДДФЛ)

НАЦИОНАЛНА АГЕНЦИЯ ЗА ПРИХОДИТЕ

   В Дирекция „Обжалване и данъчно-осигурителна практика“ …… постъпи Ваше запитване с вх. № 94-00-205/26.10.2022 г.
Изложена е следната фактическа обстановка:
Имате застраховка „Живот“, като през годините сте ползвал данъчно облекчение съгласно чл. 19 от ЗДДФЛ. Към настоящия момент е налице обратно получаване на суми по застраховката, предвид приключване на договора. Твърдите, че застрахователят е поискал да се попълни декларация за размера на ползваното данъчно облекчение и съответните години. Вие сте попълнил декларация, в която посочвате размера на направените вноски по застрахователния договор, допълнително с разбивка по години.
След като сте попълнил декларация с тази информация сте получил отговор, че е некоректно попълнена.
Поставяте въпросите:
1. Каква точно информация следва да декларирате?
2. Така посоченото от Вас, а именно размерът на вноските по договора и годините, през които са правени, достатъчно ли е?
3. Застрахователят има ли право да изисква друга информация?
С оглед на изложената фактическа обстановка и действащото данъчно законодателство, изразявам следното становище:
На основание чл. 38, ал. 8 от ЗДДФЛ с окончателен данък се облага брутната сума на облагаемите доходи от допълнително доброволно осигуряване, от доброволно здравно осигуряване и от застраховки „Живот“, придобити на датата на:
обратно получаване на внесените суми за застраховки „Живот“;
изменение на застрахователния договор, за който е ползвано облекчение по чл. 19, в договор, за който не може да се ползва посоченото облекчение;
усвояване на сумите по застрахователен договор за погасяване на заем, когато застраховка „Живот“ се ползва за обезпечение на задължение на физическото лице.
Във връзка с определянето на облагаемия доход, в т.ч. и за целите на цитираната разпоредба, следва да се има предвид общото правило на чл. 12, ал. 1 от ЗДДФЛ, а именно: облагаеми по този закон са доходите от всички източници, придобити от данъчно задълженото лице през данъчната година, с изключение на доходите, които са необлагаеми по силата на закон. На основание чл. 13, ал. 1, т. 14 от ЗДДФЛ, не са облагаеми:
- застрахователните обезщетения, когато е настъпило застрахователно събитие.
Доходите по застраховки „Живот“, които не попадат в цитираното изключение, следва да се третират като облагаем доход по чл. 38, ал. 8 от ЗДДФЛ и съответно да се облагат с окончателен данък. Изключение от това правило е предвидено в нормата на чл. 38, ал. 9 (Доп. - ДВ, бр. 95 от 2015 г., в сила от 01.01.2016 г.) на ЗДДФЛ, а именно: не се облагат с окончателен данък доходите по чл. 38, ал. 8 от ЗДДФЛ, съответстващи на частта от вноските/премиите, за които не е ползвано данъчно облекчение по реда на чл. 19 или чл. 24, ал. 2, т. 12 .
На основание чл. 65, ал. 7 от ЗДДФЛ окончателният данък се удържа и внася от застрахователното дружество, когато то е местно лице.
В съответствие с разпоредбата на чл. 65, ал. 8 от ЗДДФЛ, застрахователното дружество установява частта на необлагаемите доходи по чл. 38, ал. 9 въз основа на писмена декларация, предоставена от физическото лице – носител на задължението за данъка. Следва да се уточни, че данъчният закон не предвижда да се утвърждава специален образец на упоменатата декларация – единственото задължително изискване към нея е тя да бъде в писмена форма. В случай че физическото лице не е декларирало наличието на необлагаем доход, застрахователното дружество – платец на дохода определя дължимия окончателен данък върху брутния размер на облагаемия доход по чл. 38, ал. 8 от ЗДДФЛ.
Предвид разпоредбата на чл. 19 от закона, лицето има право да намали сумата от годишните данъчни основи по чл. 17 ЗДДФЛ с направените през годината лични вноски/премии по договори за застраховка „Живот“ в общ размер до 10 на сто от сумата на годишните данъчни основи.
Следователно, при направени вноски по застрахователния договор, които са в по-висок размер от 10% от сумата по годишните данъчни основи, ще е налице разлика, която няма да се използва за данъчно облекчение. Затова при обратно получаване на внесените суми по застраховка „Живот“, законодателят е предвидил, че не се облагат с данък доходите, съответстващи на частта от вноските, за които не е ползвано данъчно облекчение по реда на чл. 19 или чл. 24, ал. 2, т. 12 от ЗДДФЛ.
За да установи застрахователят дали ще удържа данък и върху каква сума, следва в декларацията на лицето да се посочи необлагаемият доход, а той е размерът на вноските, които не са участвали в намаляването на годишните данъчни основи и не са послужили за ползването на данъчно облекчение.
Ако лицето е ползвало в пълен размер направените вноски през съответните години по застрахователния договор и е намалило годишната облагаема основа с тях за същите тези години, тогава при възстановяване на сумите по договора ще се дължи данък върху изплатената брутна сума. В декларацията няма да се посочва размер на необлагаем доход.
От така изложеното в запитването, Вие не сте попълнил коректно декларацията. Следва да представите декларация пред застрахователя, като посочите размера на необлагаемия доход, а това е размерът на вноските, които не сте могъл да приспаднете от облагаемите годишни данъчни основи през годините. Ако сте ползвал данъчно облекчение за пълния размер на направените вноски по договора, в декларацията посочвате, че нямате необлагаем доход.
При условие че застрахователят изплати сума с характер на лихва, същата подлежи на облагане по реда на чл. 35, т. 3 от ЗДДФЛ. Тя следва да се декларира от Вас в приложение № 6 към годишната данъчна декларация.
Настоящото становище е въз основа на изложената в запитването фактическа обстановка. В случаите, когато в производство, възложено по реда на ДОПК, се установи фактическа обстановка, различна от посочената, Вие не може да се позовавате на разпоредбата на чл. 17, ал. 3 от ДОПК.

   Директор на Дирекция „ОУИ“ Пловдив: (п) (не се чете)



Статия със свободен достъп