Български законник Седмичен законник Главен счетоводител Експертис Семинар 2024 Настолник… 2024 Трудово право 2024 1000 въпроса… 2024
начало > в. Седмичен законник > 2013 > бр. 19, 20 - 26 май 2013 г. > Последици от неизползване на допълн...
в. Седмичен законник
бр. 19, 20 - 26 май 2013 г.

Последици от неизползване на допълнителен платен отпуск за отглеждане на малко дете

Нина МАНОЛОВА - адвокат

   Наша служителка прекъсна ползването на отпуска си по чл. 164, ал. 1 КТ (платен отпуск за отглеждане на дете до 2-годишна възраст) с молба за ползване на платен отпуск за подготовка и защита на дипломна работа на основание чл. 169, ал. 3 от КТ. Ако разрешим ползването на този отпуск, трябва ли да плащаме възнаграждение за времето на ползването и обезщетение на основание чл. 164, ал. 5 от КТ?

   1. Право на платен отпуск за обучение на основание чл. 169, ал. 1 от Кодекса на труда (КТ) има работник или служител, който за обучение без откъсване от производството е получил предварителното съгласие на работодателя си. Законът не е установил формата (писмена или устна), в която да бъде дадено това съгласието на работодателя. С оглед яснота в отношенията между страните по трудовото правоотношение и съгласно чл. 52 от Наредбата за работното време, почивките и отпуските (НРВПО) съгласието на работодателя по чл. 169, 170 и 171 от КТ се дава в писмена форма за всеки отделен случай.
2. Второто необходимо изискване за придобиване право на платен отпуск по чл. 169, ал. 1 КТ е работникът или служителят да учи в средно или висше училище. Без значение е собствеността на това училище - държавно, общинско или частно. Важно в случая е съответното училище да има признат статут на такова съгласно Закона за народната просвета и Закона за висшето образование и при завършването му конкретното лице да придобива съответната образователна степен. Нямат право на този отпуск работници и служители, включени в различните форми за повишаване на квалификацията или преквалификацията им.
Отпускът за обучение се ползва независимо от останалите отпуски, на които има право работникът или служителят. След като работник или служител е получил съгласието на работодателя за обучение в съответното средно или висше училище без откъсване от производството, то този целеви отпуск е вече негово субективно право. Работодателят няма право на преценка дали да го разреши, или да откаже разрешаването с оглед нуждите на производството. Съгласно чл. 171а КТ отпуските на учащите се ползват във време, определено от работника или служителя в зависимост от организацията на учебния процес след писмено уведомяване на работодателя най-малко 7 дни предварително. Чл. 51 от Наредбата за работното време, почивките и отпуските (НРВПО) е в синхрон с чл. 171а КТ. Съгласно алинея 1 на чл. 51 от НРВПО отпуските на учащите се без откъсване от производството се разрешават от предприятието въз основа на документ, издаден от съответното учебно заведение, удостоверяващ дните на заетост с учебни занятия или изпити.
В случай че майката е прекъснала ползването на отпуска по чл. 164, ал. 1 КТ и ползва отпуск на друго основание (чл. 169, ал. 3 КТ), тя има право към възнаграждението за ученическия отпуск да получава парично обезщетение от държавното обществено осигуряване в размер 50 на сто от обезщетението по чл. 53 от Кодекса за социално осигуряване (КСО). Основанието за това твърдение е чл. 54, ал. 1, т. 1 КСО. Чл. 164, ал. 5 КТ също предвижда в случаите, когато не се ползва отпуск по чл. 164, ал. 1 КТ или лицето, което ползва такъв отпуск, прекъсне неговото ползване, на майката (осиновителката), ако работи по трудово правоотношение, да се изплаща обезщетение от ДОО.#



Статия със свободен достъп