Български законник Седмичен законник Главен счетоводител Експертис Семинар 2024 Настолник… 2024 Трудово право 2024 1000 въпроса… 2024
начало > в. Седмичен законник > 2013 > бр. 22, 10 - 16 юни 2013 г. > Отпуските
в. Седмичен законник
бр. 22, 10 - 16 юни 2013 г.

Отпуските

Гошо МУШКАРОВ - д-р по икономика

   Въпрос: Работник излиза в платен отпуск от 01.05.2013 г. непосредствено след продължителен отпуск по болест. Заплатите на другите работници са увеличени от 01.01. Може ли и неговата заплата да се увеличи от същата дата, въпреки че той е бил в болнични?
Отговор: Няма пречка трудовото възнаграждение да бъде увеличено по време на законоустановен отпуск. Но изплащането на увеличеното възнаграждение ще започне при завръщането на работника на работа след отпуска.

   Въпрос: С допълнително споразумение работната заплата е увеличена от 01.05.2013. Служителят излиза в платен годишен отпуск от 03.05.2013. На каква база ще се изчисли възнаграждението за времето на отпуска?

   Отговор: Възнаграждението за времето на платения годишен отпуск се изчислява според среднодневното брутно трудово възнаграждение в месеца, предхождащ началото на отпуска, през който са отработени най-малко 10 дни. Тъй като след началото на отпуска заплатата е била увеличена, към така изчисленото възнаграждение следва да се прибави добавка, изчислена с процента на увеличение на трудовото възнаграждение (чл. 21, ал. 2 от Наредбата за структурата и организацията на работната заплата).

   Въпрос: От 01.02.2013 г. работничка е в отпуск поради бременност и раждане. Поради ликвидация на фирмата трудовите договори се прекратяват от 01.05.2013 г. На какво обезщетение за неизползвани отпуски има право работничката? Ще получава ли след уволнението обезщетение от ДОО за бременност и раждане?
Отговор: При ликвидация на предприятието трудовите договори се прекратяват на основание чл. 328, ал. 1, т. 1 от КТ, при което не действат предварителните закрили по чл. 333 от КТ.
При прилагане на това основание трудовият договор се прекратява с изтичане на уговореното предизвестие. Поради това целият период от началото на календарната година до изтичане на предизвестието се зачита за трудов стаж, за което се полага съответният размер на платения годишен отпуск. При прекратяване на трудовия договор работничката има право на обезщетение по чл. 224, ал. 1 от КТ за целия платен годишен отпуск, правото на ползване на който не е погинало поради давност към датата на уволнение.
С прекратяването на трудовия договор отпада правото на всички видове отпуск по Кодекса на труда. Независимо от това работничката има право на обезщетение за бременност и раждане за целия срок по чл. 52 от КСО (общо 410 календарни дни, от които 45 дни преди раждането).

   Въпрос: Работник има основен трудов договор на пълно работно време осем часа и допълнителен договор за 4 часа. За длъжността по допълнителния договор са предвидени 8 дни допълнителен платен отпуск за годината за работа при ненормиран работен ден. Има ли право на този отпуск и в какъв размер?
Отговор: При така посочените в запитването данни работникът няма да има право да работи при условията на ненормирано работно време, тъй като, ако изпълнява задълженията си и след изтичане на редовното работното време, ще се наруши изискването по чл. 152 от КТ за минимална междудневна почивка в размер 12 часа. Поради това той няма да има право и на допълнителния платен отпуск по чл. 156, ал. 1, т. 2 от КТ за работа при ненормирано работно време.

   Въпрос: Имам придобит в Канада 5 години трудов стаж. След връщането в България този стаж дава ли ми право да ползвам платен годишен отпуск?
Отговор: В съответствие с чл. 155, ал. 2 от КТ правото на ползване на платения годишен отпуск възниква при придобиване на 8 месеца трудов стаж. За трудов стаж по смисъла на Кодекса на труда се зачита само времето, през което лицето е работило по трудово правоотношение или е изпълнявало държавна служба според законодателството на друга държава - членка на ЕС (чл. 351, ал. 2 от КТ). Поради това придобитият в Канада трудов стаж не се признава при определяне на права по предвидения в Кодекса на труда ред.

   Въпрос: Очакваме проверка на инспекцията по труда. Какво трябва да включва документацията относно ползването на отпуските в предприятието?
Отговор: Работодателите водят поименна документация относно ползването на отпуските по Кодекса на труда, която включва:
- правилника за вътрешния трудов ред и колективните трудови договори, с които се уреждат въпроси относно правата, размерите и реда за ползването на платените годишни отпуски, учебните отпуски, допълнителните отпуски по чл. 156, 156а и 168 от КТ, служебните и неплатените отпуски;
- графиците за ползване на платените годишни отпуски;
- заявленията на работниците и служителите и заповедите на работодателя за ползване, прекъсване, отлагане ползването на всички видове отпуски и за изплащане на полагащите се възнаграждения за платените отпуски;
- заповедите за прекратяване на трудовите договори и за изплащане на обезщетенията по чл. 224, ал. 1 от КТ за неизползваните отпуски, правото на които не е било погасено по давност и др.
Правните основания за издаването и съдържанието на тези вътрешни документи са посочени в съответните разпоредби на Наредбата за работното време, почивките и отпуските.
При провеждане на проверка контролните органи по труда могат да указват на работодателите и длъжностните лица какви документи са необходими за проверката, както и да изискват тяхното представяне (чл. 402, ал. 1, т. 2 КТ).



Статия със свободен достъп