Български законник Седмичен законник Главен счетоводител Експертис Семинар 2024 Настолник… 2024 Трудово право 2024 1000 въпроса… 2024
начало > в. Седмичен законник > 2013 > бр. 22, 10 - 16 юни 2013 г. > Възниква ли репутация при консолида...
в. Седмичен законник
бр. 22, 10 - 16 юни 2013 г.

Възниква ли репутация при консолидация на финансови отчети

Иван Дочев - дипломиран експерт-счетоводител

   В бр. 5 от 2013 г. на сп. “Счетоводна и данъчна практика” Иван Дочев, дипломиран експерт-счетоводител, разглежда следния казус:

   Собственикът на капитала на “А “ ЕООД е общината. Към 31.12.2012 година предприятие “А” притежава 50 на сто от капитала на асоциираното ни предприятие “В”. Останалите 50 на сто се притежават от предприятие “С”.
С решение на общинския съвет ни задължиха да изкупим дяловете на предприятие “С” в предприятие “В”. Договорът е сключен и през първото тримесечие на 2013 г. ще бъде документално оформено дъщерното дружество на предприятие “А”. На основание СС 22 Отчитане на бизнес комбинации, т. 1, буква (а) при консолидирането на индивидуалния отчет с този на дъщерното ни предприятие “В” се явява голяма положителна репутация, която в най-лошия случай за пет години трябва да отнесем във финансовия резултат на “А” ЕООД. “А” ЕООД е малко предприятие и ще срещне трудности, които биха били преодолени само с помощта на общината. Правилно ли разсъждаваме, като считаме, че всяка година положителната репутация трябва да бъде тествана и съответната част отнасяна във финансовия резултат, независимо че в индивидуалния отчет на “А” ЕООД ще се получи загуба?
При консолидацията на финансови отчети по МСС 22 Отчитане на бизнес комбинации същински счетоводни статии в счетоводството на придобиващото предприятие не се вземат, когато не се прекратява придобиваното предприятие. Не възниква и счетоводна репутация, която да подлежи на амортизация, а само се увеличава инвестицията с платеното на досегашния собственик на дяловете.
Репутация ще възникне в консолидирания финансов отчет, но това не бива да ви безпокои, ако се осигурява възвръщаемост на инвестицията по пътя на дивидентите.



Статия със свободен достъп