Български законник Седмичен законник Главен счетоводител Експертис Семинар 2024 Настолник… 2024 Трудово право 2024 1000 въпроса… 2024
начало > в. Седмичен законник > 2013 > бр. 24, 24 - 30 юни 2013 г. > Обекти за настаняване, в които е пр...
в. Седмичен законник
бр. 24, 24 - 30 юни 2013 г.

Обекти за настаняване, в които е приложима 9%-ната данъчна ставка

Отговаря Лиляна ПАНЕВА - данъчен консултант

   ЕООД извършва услуги по настаняване (нощувки и хранене) в два вида туристически обекти - категоризиран хотел и туристическа хижа. Каква ставка би следвало да се начислява на нощувките и храненето в хотела и в хижата? Ако в обектите се ползва само хранене или само нощувка без хранене, каква ставка е приложима? В обектите има барчета, които се ползват не само от нощуващите, но и от други посетители. Различна ли е данъчната ставка, приложима към доставките, предоставяни на двата вида потребители, т.е. на нощуващите и на другите гости на хотела и хижата?

  

   На пръв поглед отпадането на думата “хотелиери” от текста на чл. 66, ал. 2 от ЗДДС дава основание да се приеме, че преференциалната данъчна ставка е приложима и за услугите по настаняване в обекти, които не са категоризирани по смисъла на ЗТ. До 31.12.2011 г. тези обекти не попадаха в обхвата на преференциалното облагане на услугите в сферата на туризма, тъй като по дефиниция “хотелиер” е лице, което предоставя туристически услуги във всички видове обекти за подслон и настанявания, категоризирани по ЗТ, или с издадено временно удостоверение за открита процедура за категоризиране.

   Въпреки това следва да се приеме, че 9%-ната данъчна ставка е неприложима при настаняване в некатегоризирани обекти. Този извод се налага от изискването, определено в чл. 40, ал. 1, т. 2 от ППЗДДС за притежаване на удостоверение за категоризация на обекта като задължително доказателство на правото за прилагане на преференциалната ставка.

   Към доставките за настаняване в категоризирания хотел, стопанисван от дружеството, е приложима преференциалната данъчна ставка. На основание на изложеното по-горе, ако туристическата хижа е категоризирана по ЗТ, 9%-ната ставката е приложима и за настаняването в нея. Ставката е приложима както за нощувките, така и за храната и евентуалните други услуги, предоставяни от дружеството във връзка с престоя на пътуващите лица в хотела и в хижата, но само ако цената им е определена и документирана общо. Въпреки че буквалният прочит на дефиницията за понятието “настаняване”, дадено в т. 12 на § 1 от ДР на ЗТ, дава основание да се приеме, че за целите на ЗДДС услугата по “настаняване” може да се състои от доставки на нощувка и хранене, нощувка и транспортни услуги и от нощувка, хранене и транспортни услуги, според последните становища на данъчната администрация като такава услуга се приема и само доставката на нощувка без хранене.

   Следователно за доставките на:

   - услугите, предлагани в туристическата хижа, дружеството следва да начислява 20 на сто ДДС, ако тя не е категоризирана по ЗТ;

   - нощувки, храна и евентуално други услуги, предоставяни в хотела и в категоризирана хижа, с общо определена цена - 9%;

   - само на нощувка - 9%;

   - само на храна - 20% (аргумент - липсва настаняване).

   Ако доставките, които се осъществяват в барчетата на хотела, не са включени в пакетната цена като част от доставката по настаняване, те подлежат на самостоятелно данъчно третиране. Към тях ще е приложима стандартната 20% данъчна ставка, независимо от това дали техни потребители са настанените в хотела и хижата лица или други посетители.

   За доказване правото да приложи преференциалната данъчна ставка дружеството следва да разполага с документите, изискуеми по реда на чл. 40, ал. 1 от ППЗДДС.



Статия със свободен достъп