Български законник Седмичен законник Главен счетоводител Експертис Семинар 2024 Настолник… 2024 Трудово право 2024 1000 въпроса… 2024
начало > в. Седмичен законник > 2013 > бр. 39, 4 - 10 ноември 2013 г. > Деклариране на доходи от наем
в. Седмичен законник
бр. 39, 4 - 10 ноември 2013 г.

Деклариране на доходи от наем

Отговаря Лорета ЦВЕТКОВА - данъчен експерт

   Получавам доходи от наем от физическо лице. Действително ли не трябва да ги декларирам за м. октомври, ноември и декември и ако е така, ще мога ли да ползвам отстъпката от 5% върху данъка за тези доходи?

  
На основание чл. 44, ал. 1 от Закона за данъците върху доходите на физическите лица (ЗДДФЛ) лице, придобило доход от наем или от друго възмездно предоставяне за ползване на права или имущество, дължи авансово данък върху разликата между облагаемия доход и осигурителните вноски, които лицето е задължено да прави за своя сметка. Предвид нормата на чл. 44, ал. 3 от ЗДДФЛ тази разлика се умножава с данъчна ставка от 10 на сто и така се определя дължимият данък. Съгласно чл. 44, ал. 6 от ЗДДФЛ авансовият данък се внася в сроковете и по реда на чл. 65 - 68 от същия закон.

   Тъй като в конкретния случай платецът е физическо лице, при внасянето на данъка следва да спазвате сроковете и реда на чл. 67 и 68 от ЗДДФЛ. Упоменатите разпоредби се прилагат в случай, че платецът на дохода не е задължен да удържа и внася данъка, а задължението за това е на лицето, придобило дохода. Срокът за внасянето на данъка е до края на месеца, следващ тримесечието на придобиване на дохода, като за доходи, придобити през четвъртото тримесечие на данъчната година, не се внася авансов данък по чл. 44, ал. 3 от ЗДДФЛ (вж. чл. 67, ал. 1 и 2 от ЗДДФЛ).

   С декларацията по чл. 55, ал. 1 от ЗДДФЛ се декларират дължимите данъци за съответния период, като формулярът се подава от физическото лице, придобило дохода, когато платецът на дохода не е задължен да удържа и внася данъка (чл. 55, ал. 2 от ЗДДФЛ). Тъй като за четвъртото тримесечие не се формира данъчно задължение по чл. 44, ал. 3 от ЗДДФЛ, за вас като физическо лице не възниква задължение за подаване на въпросната декларация (образец 4001). На практика декларирането и внасянето на данъка, който остава за довнасяне за доходи, придобити през четвъртото тримесечие, ще се извърши едва при подаването на годишната данъчна декларация по чл. 50 от ЗДДФЛ, т.е. до 30 април на следващата година.

   При годишното облагане и деклариране на доходите физическите лица могат да ползват една от двете възможности за намаление на дължимия по декларацията данък, регламентирани в чл. 53, ал. 2 и 3 от ЗДДФЛ, както следва:

   - лицата, които подадат годишна данъчна декларация до 10 февруари на следващата година, ползват отстъпка 5 на сто върху внесената в същия срок част от данъка за довнасяне по годишната данъчна декларация;

   - лицата, които подадат годишна данъчна декларация в срок до 30 април на следващата година по електронен път, ползват отстъпка 5 на сто върху внесената в същия срок част от данъка за довнасяне по годишната данъчна декларация.

   Необходимо е да се уточни, че отстъпката се ползва при условие, че физическото лице, задължено да внася авансов данък, е внесло пълния размер на дължимия данък в сроковете по чл. 67 от ЗДДФЛ (чл. 53, ал. 4 от ЗДДФЛ). Следователно, ако отговаряте на условията, предвидени в чл. 53, ал. 2 - 4 от ЗДДФЛ, имате възможност да ползвате предвиденото в закона намаление от 5 на сто връху внесената в съответния срок част от данъка за довнасяне по годишната данъчна декларация.



Статия със свободен достъп