Български законник Седмичен законник Главен счетоводител Експертис Семинар 2024 Настолник… 2024 Трудово право 2024 1000 въпроса… 2024
начало > в. Седмичен законник > 2014 > бр. 39, 3 - 9 ноември 2014 г. > Местоизпълнение на доставка на услу...
в. Седмичен законник
бр. 39, 3 - 9 ноември 2014 г.

Местоизпълнение на доставка на услуга за отдаване под наем на превозно средство

Отговаря Лиляна ПАНЕВА - данъчен консултант

   Българска фирма отдава под наем за 6 месеца автомобил на лице, установено в трета страна. Кой член от ЗДДС е приложим при определяне местоизпълнението на доставката и от значение ли е мястото на използване на автомобила?

   Местоизпълнението на доставките на услуги за отдаване на превозни средства под наем или за временно ползване се определя по реда на специалните разпоредби на чл. 23 от ЗДДС. Когато превозното средство се наема или ползва краткосрочно, местоизпълнението на доставката е там, където то се предоставя на разположение на получателя й. Съгласно чл. 23, ал. 2 от закона краткосрочно е отдаването под наем на превозни средства за срок до 30 дни. При доставка на услуга по отдаване под наем или предоставяне за ползване на превозни средства за срок по-дълъг от 30 дни местоизпълнението й зависи от статута на получателя, а именно дали същият е данъчно задължено или данъчно незадължено лице. Когато той е данъчно незадължено лице, на основание чл. 23, ал. 4 от закона местоизпълнението на предоставената му доставка е там, където той е установен или има постоянен адрес или обичайно пребиваване.

   Специалните разпоредби на чл. 23 от ЗДДС не определят изрично къде е местоизпълнението на некраткосрочните доставки за отдаване под наем или за ползване на превозни средства, когато получателят е данъчно задължено лице. Следователно по аргумент на изключването в такива случаи местоизпълнението на тези доставки се определя по общия ред на чл. 21, ал. 2 от закона.
Неговата разпоредба определя, че когато получателят е данъчно задължено лице, мястото на изпълнение на доставките на услуги е мястото, където е установен получателят, съответно където се намира постоянният му обект, ако услугата е предоставена на постоянен обект, находящ се на място, различно от мястото на установяване.
От фактическата обстановка, изложена в запитването, става ясно, че става въпрос за некраткосрочно отдаване под наем на превозно средство, т.е. в зависимост от статута на получателя на доставката нейното местоизпълнение ще се определи по реда на чл. 23, ал. 4 или чл. 21, ал. 2 от ЗДДС.
Това означава, че ако получателят по доставката е данъчно незадължено лице, местоизпълнението на доставката на наемната услуга, която предоставя дружеството, ще е там, където е установен получателят й или е неговият постоянен адрес или обичайно пребиваване, а ако е данъчно задължено лице, там, където е установена неговата независима икономическа дейност или обектът на такава дейност, с който е свързана услугата.
В резултат на това за определяне на местоизпълнението на въпросната услуга са възможни следните хипотези:
Получателят на услугата е данъчно незадължено лице. Независимо къде е установен той, местоизпълнението на предоставената му доставка на услуга е извън територията на страната и по силата на чл. 86, ал. 3 от ЗДДС за нея не се начислява данък.
Получателят на услугата е данъчно задължено лице, което няма на територията на страната обект на стопанска дейност, с който да е свързана доставката на наемната услуга. В този случай мястото на изпълнение на доставката на услугата е там, където е установена неговата независима икономическа дейност, т.е. то отново няма да е на територията на страната и данъкът за нея ще е изискуем от получателя й. Във фактурата, която ще му се издаде, не се посочват размерът на данъка и данъчната ставка, а като основание за това се посочва разпоредбата на чл. 21, ал. 2 от ЗДДС и се вписва изразът “обратно начисляване” (Reversed Charge).

   При условие че услугата се предоставя на постоянен обект на получателя, намиращ се на територията на страната, то тогава мястото на изпълнение на доставката ще бъде на тази територия и тя ще бъде облагаема. За дружеството като доставчик ще възникне задължение за начисляване на данък по реда и в сроковете, предвидени в закона.



Статия със свободен достъп