Български законник Седмичен законник Главен счетоводител Експертис Семинар 2024 Настолник… 2024 Трудово право 2024 1000 въпроса… 2024
начало > сп. Български законник > 2015 > бр. 2, Февруари 2015 г. > Право на приспадане на данъчен кред...
сп. Български законник
бр. 2, Февруари 2015 г.

Право на приспадане на данъчен кредит при придобиване на лек автомобил

Отговаря Христо ДОСЕВ – д.е.с.

   Въпрос: Дружество е купило лек автомобил, на който не е ползван данъчен кредит. При продажба на автомобила начислява ли се ДДС, а ако не, на какво основание от ЗДДС не се начислява?

   Отговор: От вашия въпрос не става ясно дали данъчният кредит при придобиването на лекия автомобил не е ползван на основание ограничение на правото ви на данъчен кредит, регламентирано в чл. 70, ал. 1, т. 4 от ЗДДС, или съгласно управленско решение.
В случай че правото ви да приспаднете данъчния кредит ви е било ограничено на основание чл. 70 от ЗДДС, то на основание чл. 50, ал. 1, т. 2 от ЗДДС всяка последваща продажба на стоката, за която при придобиването ? не е било налице право на приспадане на данъчен кредит на основание чл. 70 от ЗДДС, следва да се третира като освободена по смисъла на материалния данъчен закон. Ето защо, попадайки в такава хипотеза, при последващата продажба на лекия автомобил вие не трябва да начислявате ДДС. Като основание за неначисляване на данъка можете да впишете във фактурата текста: „чл. 50, ал. 1, т. 2 от ЗДДС”.
При условие обаче, че дружеството е имало право да приспадне данъчен кредит при придобиване на лекия автомобил, но въпреки това не е упражнило това си право, то последващата доставка на стоката следва да се третира като облагаема, за която доставчикът е длъжен да начисли 20% ДДС.



Статия със свободен достъп