Български законник Седмичен законник Главен счетоводител Експертис Семинар 2024 Настолник… 2024 Трудово право 2024 1000 въпроса… 2024
начало > в. Седмичен законник > 2015 > бр. 9, 9 - 15 март 2015 г. > Сумирано изчисляване на работното в...
в. Седмичен законник
бр. 9, 9 - 15 март 2015 г.

Сумирано изчисляване на работното време

Отговаря Гошо МУШКАРОВ - д-р по икономика

   В предприятието е въведено сумирано отчитане на работното време за 6 месеца, като в отделните звена началото на периодите не съвпада. Как се изчислява сумираното работно време на работник, който трябва да работи на различни обекти?

   Сумираното работно време е форма на изчисляване и отчитане на работното време, при която установената нормална продължителност на работното време се спазва средно за определен по-продължителен период от време, като през отделните работни дни може да се работи с различна продължителност. Важното е в края на периода да е отработено календарното работно време. Ако е отработено повече, превишението се заплаща като извънреден труд, а ако има “недоработване”, за него лицето получава възнаграждение като за престой по вина на работодателя.
Максималната продължителност на работната смяна при сумирано изчисляване е до 12 часа, като продължителността на работната седмица не може да надвишава 56 часа, а за работниците и служителите с намалено работно време - до 1 час над намаленото им работно време (чл. 142, ал. 4 от КТ).
При установено от работодателя по реда на чл. 142, ал. 2 от Кодекса на труда (КТ) сумирано изчисляване (отчитане) на работното време в края на съответния период на отчитане се изчислява дали нормата работно време за същия период е превишена и когато тя е превишена, ще бъде налице извънреден труд, който се заплаща по чл. 262 от КТ.
В конкретния случай отработеното на първия обект време следва да се преизчисли и да се отчете съобразно реалния календарен график. На новия обект работникът ще работи съобразно утвърдения за същия обект график и в края на периода отново само за него ще се направи преизчисляване и съответно заплащане. Тоест в такъв случай работникът реално ще работи и работното му време ще бъде отчетено по два отделни графика.



Статия със свободен достъп