Български законник Седмичен законник Главен счетоводител Експертис Семинар 2024 Настолник… 2024 Трудово право 2024 1000 въпроса… 2024
начало > в. Седмичен законник > 2016 > бр. 1, 1 - 17 януари 2016 г. > Включване на кредитно известие за б...
в. Седмичен законник
бр. 1, 1 - 17 януари 2016 г.

Включване на кредитно известие за бонус оборот в дневниците по ЗДДС

Отговаря Лиляна ПАНЕВА - данъчен консултант

   Фирма има договор с доставчик от Общността за доставки на стоки. По този договор доставчикът прави намаление за постигнат оборот (rappel), което се прави два пъти годишно и се изчислява в процент от оборота. За това намаление доставчикът издава кредитно известие (delivery note). Как трябва да се осчетоводи кредитното известие и трябва ли да се включи в дневниците по ЗДДС, като се издадат протоколи за ВОП?

   Кредитното известие е данъчен документ, с който при наличието на съответни обстоятелства се намалява данъчната основа на доставка, за която е издадена фактура. Документът се издава към фактурата, чиято стойност се коригира, и следва да съдържа реквизитите по чл. 114 от ЗДДС, както и допълнителни данни за:
- номера и датата на фактурата, към която се издава; и
- основанието за неговото издаване.
В случая ролята на кредитно известие играе delivery note, т.е. фактура според счетоводното законодателство на държавата, където е установен доставчикът на стоката, с която периодично (два пъти годишно) се намалява данъчната основа на фактурираните ви доставки за съответния период. С нея се отчита предоставяният ви бонус под формата на търговска отстъпка като процент от осъществения оборот. Нормативно основание за корекцията на сумата от данъчните основи на фактурите, за които се предоставя бонус, са разпоредбите на чл. 115 от ЗДДС. Когато корекцията засяга повече от една фактура, то при отчитането й следва да се посочат фактурите, за които се отнася намалението.

   Тъй като в случая става въпрос за кредитно известие, издадено във връзка с ВОД, то корекцията фактически ще засегне данъчните основи на протоколите, с които сте си самоначислили данък за придобиването на стоките. В такива случаи съгласно чл. 117, ал. 4 се съставя протокол, който съдържа задължително:
- номера и датата на първоначалния протокол, издаден за придобиването (в случая номерата и датите на издаване на протоколите за начисляване на ДДС за стоките, за които се предоставя бонус);
- основанието за издаването на протокола (предоставен бонус за осъществен оборот);
- промяната в стойността на данъчната основа (сумата, посочена в известието); и
- намалението на данъка, което произтича от намалението на данъчната основа.
Протоколът се издава не по-късно от 15 дни от датата, на която е издадено известието, а данните за отразеното в него намаление на данъчната основа и съответно дължим данък се отразяват в колона 13 и 15 на дневника за продажби и в съответните колони и клетки на дневника за покупките и справката декларация за същия данъчен период в зависимост от размера на ползвания данъчен кредит, но с отрицателен знак.
При осчетоводяването на кредитни известия са валидни всички принципи за осчетоводяване и отчитане на фактури и протоколи. С него фактически само се намалява данъчната основа на вече осчетоводени данъчни документи и става по същия начин, но с отрицателен знак на стойностите. Данните от протокола по чл. 117, ал. 4 от ЗДДС, с който е направена промяната в сборния размер на данъчната основа на протоколите, чиято облагаема стойност се намалява, се отразяват в дневника за покупки в данъчния период, през който са издадени.



Статия със свободен достъп