Български законник Седмичен законник Главен счетоводител Експертис Семинар 2024 Настолник… 2024 Трудово право 2024 1000 въпроса… 2024
начало > в. Седмичен законник > 2016 > бр. 6, 15 - 21 февруари 2016 г. > Превръщане на един вид срочен трудо...
в. Седмичен законник
бр. 6, 15 - 21 февруари 2016 г.

Превръщане на един вид срочен трудов договор в друг вид

Отговаря Гошо МУШКАРОВ - д-р по икономика

   В началото на учебната година с учителка е сключен трудов договор по чл. 68, ал. 1, т. 3 от КТ - до завръщане на титулярната учителка, която е в отпуск за бременност и раждане до 10.09.2016 г. Тъй като учебната година реално завършва на 30.06.2016 г., може ли трудовият договор за заместване да се замени със срочен трудов договор до същата дата?
Всяко от условията по трудовия договор може при наличието на съответните обстоятелства да се промени по взаимно писмено съгласие на страните. В конкретния случай става дума за различни видове трудови договори, които се основават на различни правни основания. Трудовият договор за заместване се сключва с цел заместване на конкретен работник или служител, който временно отсъства от работа. Без значение са отрасълът или видът на дейността. Този вид договори не е с фиксиран срок, а се сключва с условието до явяването на титуляря на длъжността да изпълнява задълженията си. Този договор гарантира правото на титуляря във всеки момент да се върне на работа, тоест че работното му място или длъжността му се пазят от закона.
Срочният договор по чл. 68, ал. 1, т. 1 от КТ се сключва само за изпълнение на временни, сезонни или краткотрайни работи, както и в изключенията по реда на ал. 4 от същия член. Той се прекратява с изтичане на уговорения срок.
В конкретния случай, ако страните променят правното основание и превърнат договора от срочен за заместване в срочен за определен срок, ще нарушат правото на трето лице - титуляря, да се върне на същата работа или длъжност, тоест ще се наруши самият смисъл на договора за заместване. С други думи, в конкретния случай промяната на правното основание на трудовия договор ще представлява нарушение на трудовото законодателство със съответните последици за страните.



Статия със свободен достъп