Български законник Седмичен законник Главен счетоводител Експертис Семинар 2024 Настолник… 2024 Трудово право 2024 1000 въпроса… 2024
начало > в. Седмичен законник > 2020 > бр. 11, 16 - 22 март 2020 г. > Обезщетение за оставане без работа ...
в. Седмичен законник
бр. 11, 16 - 22 март 2020 г.

Обезщетение за оставане без работа на уволнен поради намаляване обема на работата пенсионер

Отговаря доц. д-р Андрей Александров

   Може ли да се ползва от правото на обезщетение на основание чл. 222, ал. 1 от КТ за времето, през което е останал без работа, служител, който е пенсионер, и чийто трудов договор е прекратен на основание чл. 328, ал. 1, т. 3 КТ - при намаляване на обема на работа? Служителят е пенсиониран преди постъпване на работа в съответното дружество. Какъв е срокът за предявяване на претенция от страна на служителя, ако има право?

   Съгласно цитираната разпоредба на чл. 222, ал. 1 КТ при уволнение на определени основания (сред които и при намаляване на обема на работа), работникът или служителят има право на обезщетение в размер на брутното му трудово възнаграждение за времето, през което е останал без работа, но за не повече от 1 месец. С акт на Министерския съвет, с колективен трудов договор или с трудовия договор може да се предвижда обезщетение за по-дълъг срок. Ако в този срок работникът или служителят е постъпил на работа с по-ниско трудово възнаграждение, той има право на разликата за същия срок.
“Такова обезщетение се дължи и при прекратяване на трудовия договор на пенсионери, тъй като обратното решение би противоречало на разпоредбата на чл. 8, ал. З КТ за недопускане на дискриминация при ползване на права по трудово правоотношение.” (писмо на МТСП № 12-4594 от 4.11.2004 г. относно обезщетението за оставане без работа на служители - пенсионери). Същият извод многократно е потвърждаван от експертите на МТСП на интернет страницата на министерството, напр. в отговор от 12.10.2006 г.: “Когато трудовият договор е прекратен поради намаляване обема на работата или съкращаване на щата (чл. 328, ал. 1, т. 2 или т. 3 от КТ), работникът/служителят има право на обезщетение по чл. 222, ал. 1 КТ. - Обезщетението се изплаща след като работникът или служителят представи доказателства, че не е започнал работа по трудово правоотношение или е постъпил на работа с по-ниско трудово възнаграждение. Като доказателство може да представи трудова книжка, а понякога в практиката работодателят може да изисква от работника да попълни и декларация. Ако работникът или служителят е постъпил на нова работа, той е длъжен да представи на работодателя си при постъпването на работа трудовата си книжка съгласно чл. 348, ал. 2 КТ. След като впише необходимите обстоятелства в нея, работодателят е длъжен незабавно да я върне на работника или служителя. - обезщетение за оставане без работа се дължи и на работник или служител, който е пенсионер, при наличие на изискванията на чл. 222, ал. 1 КТ. Без значение е обстоятелството, че лицето е пенсионер, той има право на това обезщетение заради работата, която е изпълнявал по трудовия си договор.”

   Ако работодателят не изплати дължимото обезщетение, работникът или служителят може да го търси по съдебен ред. Давността за предявяване на иска е 3-годишна, считано от датата, когато плащането е станало изискуемо (арг. от чл. 358, ал. 1, т. 3 и ал. 2, т. 2 КТ).



Статия със свободен достъп