Български законник Седмичен законник Главен счетоводител Експертис Семинар 2024 Настолник… 2024 Трудово право 2024 1000 въпроса… 2024
начало > сп. Български законник > 2020 > бр. 8, Юни 2020 г. > Авансово разпределение на дивидент
сп. Български законник
бр. 8, Юни 2020 г.

Авансово разпределение на дивидент

Отговаря Христо ДОСЕВ – д.е.с.

   Въпрос: ДЗЗД e регистрирано в Регистър БУЛСТАТ с участие на две ЮЛ. След плащане на авансова вноска КД за текущата година може ли да разпредели дивидент преди изтичане на финансовата година?

   Отговор: Като всички останали дружества така и тези по ЗЗД могат да реализират печалба и съответно да я разпределят между съдружниците си. Именно в чл. 361 от ЗЗД е предвидено, че „ако не е уговорено друго, печалбите и загубите се разпределят между съдружниците съразмерно с техния дял”.
Дивидентът по своето същество представлява разпределение на печалбата между съдружници, което разпределение се извършва едва след приключване на счетоводната и данъчната година, когато е определен размерът на печалбата след данъци и именно този размер на печалбата подлежи на разпределение между съдружниците в едно дружество.
В същото време данъчните закони в лицето на ЗКПО и ЗДДФЛ дават малко по-широк обхват на понятието дивидент.

   Съгласно § 1, т. 4 от ДР на ЗКПО „дивидент” е разпределението в полза на лице, произтичащо от неговия дял в капитала на друго лице, вследствие на което намалява собственият капитал на последното, включително:
а) доходи от акции;
б) доходи от дялови участия, включително от неперсонифицирани дружества и от други права, третирани като доходи от акции;
в) скрито разпределение на печалба.
А съгласно § 1, т. 5 от ДР на ЗКПО „Скрито разпределение на печалба“ са:
а) сумите, несвързани с осъществяваната от данъчно задълженото лице дейност или превишаващи обичайните пазарни нива, начислени, изплатени или разпределени под каквато и да е форма в полза на акционерите, съдружниците или свързани с тях лица, с изключение на дивидентите по т. 4, букви „а“ и „б“.
Следователно, ако вие изплатите суми на съдружниците в дружеството, които не представляват дивидент, същите следват да се класифицират и третират от данъчна гледна точка като скрито разпределение на печалбата.

   Това означава, че при изготвяне на ГДД по чл. 92 от ЗКПО за дейността на дружеството и определяне на данъчния финансов резултат за годината със сумите, представляващи скрито разпределение на печалбата, следва да увеличите счетоводната си печалба за данъчни цели. Основание за това преобразуване е разпоредбата на чл. 26, т. 11 от ЗКПО, според която не се признават за данъчни цели счетоводните разходи, които представляват скрито разпределение на печалбата. В същото време следва да имате предвид, че съгласно чл. 267, ал. 1 от ЗКПО при извършване на скрито разпределение на печалбата данъчно задълженото лице подлежи на имуществена санкция в размер на 20 на сто от сумата, представляваща скрито разпределение на печалбата. Като тази санкция не се налага в случаите, когато лицето в ГДД посочи, че през годината е извършило такова скрито разпределение на печалбата. За целта то трябва да попълни част VII – Деклариране на извършено скрито разпределение на печалбата от ГДД.

   Не на последно място следва да се направи анализ на статута на съдружниците, в чиято полза се извършва скрито разпределение на печалбата (дивидент за целите на ЗКПО). Съгласно чл. 194 от ЗКПО с данък при източника се облагат разпределените дивиденти (в т.ч. изплатено скрито разпределение на печалбата) от местни юридически лица в полза на чуждестранни юридически лица (с изключение на случаите, когато дивидентите се реализират от чуждестранно юридическо лице чрез място на стопанска дейност в страната) или в полза на местни юридически лица, които не са търговци, включително на общини. Размерът на данъка е 5 на сто и се удържа и внася от предприятието, което изплаща скрито разпределение на печалбата (дивидент) в срок до края на месеца, следващ месеца на изплащането на скритото разпределение на печалбата (начисляване на дивидента). В същия срок предприятието, платец на дохода, следва да подаде и декларация за дължими данъци по чл. 201 от ЗКПО.
В случай, че юридическите лица, на които изплащате скритото разпределение на печалбата, не са сред посочените по-горе, за които се дължи данък при източника, следва да им изплатите целите суми, за които е взето решение за разпределяне.



Статия със свободен достъп