Български законник Седмичен законник Главен счетоводител Експертис Семинар 2024 Настолник… 2024 Трудово право 2024 1000 въпроса… 2024
начало > в. Седмичен законник > 2022 > бр. 28, 11 - 17 юли 2022 г. > Дерегистрация по ЗДДС
в. Седмичен законник
бр. 28, 11 - 17 юли 2022 г.

Дерегистрация по ЗДДС

Отговаря Ганка ПЕТРОВА - данъчен експерт в НАП

   Дружество е регистрирано по ДДС и притежава имот, за който изцяло е приспаднало данъчен кредит. Имотът е придобит преди 15 години и през цялото време е използван за облагаеми доставки. Към момента за дружеството отпада задължението да остане регистрирано по ДДС и иска да се дерегистрира. При дерегистрацията дружеството ще дължи ли ДДС за използвания при покупката на имота данъчен кредит и в пълен размер или частично?

   Съгласно разпоредбата на чл. 111, ал. 1 от ЗДДС към датата на дерегистрацията се смята, че лицето извършва доставка по смисъла на закона на всички налични стоки и услуги, за които изцяло, частично или пропорционално на степента на използване за независима икономическа дейност е ползвало данъчен кредит и които са:
1. активи по смисъла на Закона за счетоводството или
2. активи по смисъла на Закона за корпоративното подоходно облагане, различни от тези по т. 1.
В случая се касае за недвижим имот, който е придобит преди 15 години. Съгласно чл. 45, ал. 3 от ЗДДС освободена доставка е доставката на сгради или на части от тях, които не са нови, доставката на прилежащите към тях терени, както и учредяването и прехвърлянето на други вещни права върху тях. Определението за “сгради, които не са нови” се извежда по аргумент за противното от определението, дадено в § 1, т. 5 от допълнителните разпоредби (ДР) на ЗДДС. Съгласно посочената разпоредба “нови сгради” са:
а) които към датата, на която данъкът за доставката им е станал изискуем, са с етап на завършеност “груб строеж”, или
б) за които към датата, на която данъкът за доставката им е станал изискуем, не са изтекли 60 месеца, считано от датата, на която е издадено разрешение за ползване или удостоверение за въвеждане в експлоатация по реда на Закона за устройство на територията, или
в) които отговарят на следните условия:
аа) представляват части, обособени като самостоятелни обекти от съществуващи сгради в резултат на извършено надстрояване и/или допълващо застрояване, и тези части може да бъдат обект на отделни доставки или представляват сгради, за които направените преки разходи за извършване на реконструкция, основно обновяване и/или преустройство са не по-малко от една трета от пазарната цена на тези сгради към датата, на която е издадено ново разрешение за ползване или удостоверение за въвеждане в експлоатация по реда на ЗУТ, и
бб) към датата, на която данъкът за доставката им е станал изискуем, не са изтекли 60 месеца, считано от датата, на която е издадено ново разрешение за ползване или удостоверение за въвеждане в експлоатация по реда на ЗУТ.
Предвид годината на придобиване на имота, може да се приеме, че не са налице условията на § 1, т. 5, б. “а” и б. “б” от ДР на ЗДДС за нова сграда. При условие че за същия не са извършвани последващи дейности по реконструкция, обновяване или преустройство, в резултат на които може да се приеме, че са изпълнени условията на § 1, т. 5, б. “в” от ДР на ЗДДС и е налице нова сграда, то следва, че предметът на доставката ще е стара сграда по смисъла на ЗДДС. В този случай доставката ще е освободена по силата на чл. 45, ал. 3 от ЗДДС, като е необходимо да се има предвид разпоредбата на чл. 79, ал. 8 от закона, съгласно която алинеи 2, 3, 5 и 6 се прилагат и в случаите на доставка по чл. 6, ал. 3, т. 1 и 2 и чл. 111, ал. 1 предвид данъчния режим на доставката към датата на възникване на данъчното събитие.
По силата на чл. 79, ал. 2 от ЗДДС регистрирано лице, което изцяло, частично или пропорционално на степента на използване за независима икономическа дейност е приспаднало данъчен кредит за произведена, придобита или внесена от него стока, съответно изцяло или частично е приспаднало данъчен кредит за получена услуга, при извършване на последваща доставка на стоката или услугата, за която не е налице право на приспадане на данъчен кредит, дължи данък в размер на ползвания данъчен кредит. Предвид изложеното, в случая ще се дължи данък, определен по формулата, посочена в чл. 79, ал. 3, т. 1, б. “а” от ЗДДС.



Статия със свободен достъп