Български законник Седмичен законник Главен счетоводител Експертис Семинар 2024 Настолник… 2024 Трудово право 2024 1000 въпроса… 2024
начало > в. Седмичен законник > 2022 > бр. 42, 14 - 20 ноември 2022 г. > Доставка на стоки по условията на D...
в. Седмичен законник
бр. 42, 14 - 20 ноември 2022 г.

Доставка на стоки по условията на DDP (доставено с платени мита)

Отговаря Лиляна ПАНЕВА - данъчен консултант

   Фирма А, със седалище в България и регистрирана по ЗЗДС, е поръчала от фирма Б, със седалище в България и регистрирана по ЗЗДС, стоки от Китай. Условието на доставката е DDP (доставено с платени мита) до склада на фирма А. На 26.09.2022 г. фирма А получава фактура , издадена от фирма Б, в която е посочено (“VAT: No VAT due under the BulgarianVAT legislation act, art.17, para. 2in relation to art.86, para.3”). Стоката не е получена до момента. Стоката е с квотен режим за внос в ЕС и все още няма яснота кога ще бъде извършено обмитяването и кога ще бъде доставена до склада на фирма А. При така описаната фактическа обстановка кога трябва да се приеме, че е настъпила датата на данъчното събитие, и мястото на изпълнение на доставката къде е - на територията на Китай или на територията на България? Кога и как трябва да се отрази в дневниците за покупка? Приложимо ли е прилагането на чл. 17 ал. 2 във връзка с чл. 86 ал. 3 или трябва да се приложи чл. 17 ал. 5 от ЗДДС.

   Информацията от запитването е недостатъчна за еднозначен и нормативно аргументиран отговор на повечето от поставените въпроси. От нея става известно, че фирма А е поръчала на фирма Б стоки от Китай, които ще се доставят по условията на термина DDP. От това обаче не става ясно каква точно е схемата, по която се осъществява търговската операция, в резултат на което фирма А ще придобие собственост или право да се разпорежда с въпросните стоки като собственик. Тази информация не дава възможност да се определи точно в какво качество участва в тази операция фирма Б - на посредник, който урежда доставката от името и за сметка на фирма А, като купувач от китайския доставчик и следващ продавач на фирма А или като междинен участник в транзитна операция.
От позицията на международната търговска практика най- логично е да се очаква, че в случая се извършва транзитна операция, при която фирма Б закупува стоката от китайския доставчик като се договаря с него той да я достави на фирма А. Извършването на такива операции е уредено в нашето законодателство с разпоредбите на чл. 329 от Търговски закон (ТЗ), според който тези продажби са търговско споразумение, по силата на което: “Страните могат да се уговорят продавачът да предаде стоката на посоченото от купувача трето лице”. Ако се приеме, че в случая е приет този вариант, то фирма А се явява “трето лице”, данъчното събитие за доставката към което ще настъпи, когато то получи правото за разпореждане със стоката като собственик (на основание чл. 25, ал. 2 от ЗДДС).



Статия със свободен достъп