Български законник Седмичен законник Главен счетоводител Експертис Семинар 2024 Настолник… 2024 Трудово право 2024 1000 въпроса… 2024
начало > в. Главен счетоводител > 2022 > бр. 23, 1 - 15 декември 2022 г. > Правила за установяване на ненормир...
в. Главен счетоводител
бр. 23, 1 - 15 декември 2022 г.

Правила за установяване на ненормиран работен ден

експерти от МТСП

   В сайта на МТСП експерти отговарят на въпроса: Назначена съм на ненормирано работно време и съответно обезщетена с 5 дни допълнителен отпуск. Тъй като по закон единственото право, което имам е 12 часа непрекъсната междудневна почивка и 24 часа междуседмична почивка, означава ли това, че всеки ден трябва да работя по 12 часа, респективно седмично 60 часа. Въпреки, че при ненормирания работен ден за работниците и служителите не се допуска СИРВ, каква е максималната законова продължителност на работния ден и работната седмица при ненормираното работно време?

   Правилата за установяване на ненормиран работен ден са уредени в чл. 139а от Кодекса на труда. Съгласно чл. 139а, ал. 1 от КТ поради особения характер на работата работодателят след консултации с представителите на синдикалните организации и представителите на работниците и служителите по чл. 7, ал. 2 КТ може да установява за някои длъжности ненормиран работен ден. Списъкът на длъжностите, за които се установява ненормиран работен ден, се определя със заповед на работодателя (чл. 139а, ал. 3 КТ). Работниците и служителите, които заемат длъжности на ненормиран работен ден, определени със заповедта на работодателя, са длъжни при необходимост да изпълняват трудовите си задължения и след изтичането на редовното работно време. В тези случаи общата продължителност на работното време не може да нарушава непрекъснатата минимална 12-часова междудневна и 48-часова седмична почивка, установени в КТ. Ненормиран работен ден се установява за длъжности, при които характерът на работата, която работникът или служителят трябва да изпълнява, е „особен“. Това означава, че естеството на работата налага задълженията, присъщи за длъжността, понякога (а не като правило), да се изпълняват и след изтичане на редовното/нормалното работно време, чиято продължителност е уговорена в трудовия договор. Работата над редовното работно време в работни дни се компенсира с допълнителен платен годишен отпуск по чл. 156, ал. 1, т. 2 от КТ, а работата в почивни и празнични дни - с увеличено възнаграждение за извънреден труд. Контролът за спазване на трудовото законодателство се осъществява от инспекцията по труда, която има правомощия да установява нарушенията и да прилага принудителни административни мерки. Ако считате, че е налице нарушение на законодателството, имате право да сигнализирате инспекцията по труда, която е длъжна да пази в тайна източника, от който е получила сигнала.



Статия със свободен достъп