Български законник Седмичен законник Главен счетоводител Експертис Семинар 2024 Настолник… 2024 Трудово право 2024 1000 въпроса… 2024
начало > в. Седмичен законник > 2023 > бр. 23, 12 - 18 юни 2023 г. > Разпределение на дивидент от българ...
в. Седмичен законник
бр. 23, 12 - 18 юни 2023 г.

Разпределение на дивидент от българско търговско дружество в полза на друго българско юридическо лице - търговец

Отговаря Иван МИНЧЕВ - данъчен експерт

   Българско дружество ЕООД е собственост на българско юридическо лице ООД с двама собственици български физически лица. При разпределяне на дивиденти каква е процедурата в полза на физическите лица ли се разпределя, декларация по чл. 55 от ЕООД-то ли се подава, както и справката по чл. 73 ал. 1? Разпределяли сме дивидент в същото ООД на двете физически. По един и същи начин ли се разпределят дивидентите в ЕООД-то и в ООД-то? Какви ще са счетоводните записвания?

   Предвид поставения въпрос и изложената фактическа обстановка ще изразим следното принципно становище по приложението на Закона за корпоративното подоходно облагане с допускането, че се касае за разпределение на дивидент от едно българско търговско дружество в полза на друго българско юридическо лице - търговец.
По смисъла на пар. 1, т. 4 от ДР на ЗКПО “Дивидент” е разпределението в полза на лице, произтичащо от неговия дял в капитала на друго лице, вследствие на което намалява собственият капитал на последното, включително:
а) доходи от акции;
б) доходи от дялови участия, включително от неперсонифицирани дружества и от други права, третирани като доходи от акции;
в) скрито разпределение на печалба.
Не е дивидент разпределението, което съгласно счетоводното законодателство е отчетено при разпределящото лице като разход, с изключение на случаите на скрито разпределение на печалбата.
Отбелязваме, че разпределението на дивидент е от компетентността на общото събрание на съдружниците. В нормата на чл. 137, ал. 1, т. 3 от Търговския закон е посочено, че общото събрание приема годишния отчет и баланса, разпределя печалбата и взема решение за нейното изплащане.
Във връзка с поставения въпрос обръщаме внимание, че в определени случаи при формиране на данъчния финансов резултат по ЗКПО приходите от дивиденти не се признават за данъчни цели. Съгласно чл. 27, ал. 1, т. 1 от ЗКПО не се признават за данъчни цели приходите в резултат на разпределение на дивиденти от местни юридически лица и от чуждестранни лица, които са местни лица за данъчни цели на държава - членка на Европейския съюз, или на друга държава - страна по Споразумението за Европейското икономическо пространство. В тези хипотези (включително в настоящия случай, при разпределяне на дивидент от ЕООД в полза на дружеството собственик - ООД) с отчетените приходи от дивиденти се намалява счетоводният финансов резултат при данъчното преобразуване.
Предвид гореизложеното и поставения въпрос, в тези случаи отчетеният приход от дивиденти при дружеството получател ще се елиминира при формирането на данъчния финансов резултат при попълване на годишната данъчна декларация чрез посочването му в намаление по реда на посочената разпоредба на чл. 27, ал. 1, т. 1 от ЗКПО. Също така щриховаме, че след като е отчетен приход от дивидент, той е включен в счетоводния финансов резултат, отразен в сметка Печалби и загуби от текущата година, и участва в нетната печалба, останала за разпределяне между съдружниците и формирана след облагането с корпоративен данък, изчислен на база данъчна печалба, в която не участва приходът от дивиденти.
Следва да се има предвид, че съгласно чл. 27, ал. 2 от ЗКПО благоприятната разпоредба на чл. 27, ал. 1, т. 1 от ЗКПО не се прилага:
1. за начислени приходи в резултат на разпределение на дивиденти от лицензирани дружества със специална инвестиционна цел по Закона за дружествата със специална инвестиционна цел и за дружествата за секюритизация;
2. при скрито разпределение на печалба;
3. за начислени приходи в резултат на разпределение на суми, доколкото тези суми са признати за данъчни цели разходи и/или водят до намаление на данъчния финансов резултат на разпределящото лице независимо от начина на счетоводното им отчитане при това лице.
Предвид горецитираната разпоредба, в тези случаи, включително в хипотезите, когато са разпределени дивиденти от чуждестранни юридически лица, които са местни лица за данъчни цели на държави извън Европейския съюз или Европейското икономическо пространство, счетоводните приходи от дивиденти ще са признати за данъчни цели и ще се обложат с корпоративен данък като част от финансовия резултат по ЗКПО.
Предвид поставения въпрос допълнително маркираме, че при разпределение на дивидент от едно търговско дружество, след одобряването и приемането на годишния отчет в полза на друго търговско дружество на основание разпоредбата на чл. 194, ал. 1 от ЗКПО не се определя данък при източника, тъй като получател на дивидента е друго българско юридическо лице - търговец.
В заключение отбелязваме, че предприятията отчитат разпределените им дивиденти в съответствие с изискванията на приложимото счетоводно законодателство. Примерното счетоводно записване за начисляването на дивидентите е:
Дт с/ка 122 Нераз­пре­делена печалба от минали години
Кт с/ка 425 Задъл­жен­ия за съучастия
При изплащане на начислените дивиденти:
Дт с/ка 425 Задължения за съучастия
Кт с/ки гр. 50 Парични средства
По отношение на правото да се получи дивидент и получаването, примерните счетоводни записвания са следните:
Дт с/ка 424 Вземания от съучастия
Кт с/ка 722 Приходи от дялово участие
Дт с/ка гр. 50 Парични средства
Кт с/ка 424 Вземания от съучастия



Статия със свободен достъп