Български законник Седмичен законник Главен счетоводител Експертис Семинар 2024 Настолник… 2024 Трудово право 2024 1000 въпроса… 2024
начало > в. Седмичен законник > 2023 > бр. 43, 27 ноември - 3 декември 2023 г. > Увеличение на основната заплата
в. Седмичен законник
бр. 43, 27 ноември - 3 декември 2023 г.

Увеличение на основната заплата

Отговаря Гошо МУШКАРОВ - д-р по икономика

   Основната заплата на служител е определена в размер на минималната работна заплата за страната. Длъжен ли е работодателят да увеличи заплатата при промяна на минималната заплата?

   С постановление на Министерския съвет периодично се определя нов размер на минималната работна заплата за страната. Тя се отнася за работа за пълен работен месец при нормална продължителност на работното време 8 часа и при 5-дневна работна седмица. За работа при тези условия работната заплата не може да бъде по-малко от определената минимална работна заплата за страната.
В случай че в трудовия договор е записано "основната заплата е равна на минималната работна заплата за страната“ от датата на изменението на минималната работна заплата работодателят следва да издаде служебна заповед въз основа на чл. 118, ал. 3 от КТ и да увеличи основната заплата до новия размер на минималната за страната.
Ако в трудовия договор основната заплата е фиксиран конкретен размер на работната заплата и не са изменени другите условия на труд (месторабота, длъжност, продължителност на работното време и работната седмица), страните могат да подпишат допълнително споразумение по чл. 119 от КТ за увеличение на основната заплата. Няма пречка работодателят едностранно да увеличи работната заплата по реда на чл. 118 от КТ.



Статия със свободен достъп